După 4 ani de la semnarea contractului de execuţie a lucrărilor de reabilitare şi modernizare, activitatea din Maternitatea Brăila este încă bulversată, fapt ce a condus la o serie de nemulţumiri din partea conducerii unităţii. Pe lângă faptul că lucrările de reparaţie nu s-au finalizat, activitatea muncitorilor se desfăşoară cu încetinitorul. Mai mult decât atât, în acest proiect nu a fost cuprinsă şi reabilitarea secţiei de Obstetrică-Ginecologie.
dr. Alina Neacşu, purtător de cuvânt SJU Brăila: "În proiect nu a fost cuprinsă o reabilitare a etajului cinci a clădirii care este parte integrantă şi funcţională a Maternităţii, ori în momentul în care se va da în funcţiune complet acest etaj cinci va trebui reabilitat tot de către Spitalul Judeţean împreună cu Consiliul Judeţean."
Pentru întârzierea lucrărilor, constructorul dă vina pe Ministerul Sănătăţii care ar fi alocat fondurile abia la doi ani după semnarea contractului, dar şi pe firma care a întocmit greşit proiectul.
Leonard Dănciuc, inginer Concivia SA: "Relativ suntem la început, se demolează, se cară moluz, se execută zidărie. De ce au întârziat lucrările? Din ceea ce ştiu eu de la colegi au fost probleme cu fondurile, s-au întârziat fondurile, plus proiectul. Au fost modificări la proiect."
În prezent, sunt funcţionale 28 de saloane pentru mame și gravide din cele 40 existente. Din cauza supraaglomerării, timpul de spitalizare pentru mamele care nasc natural a fost redus de la 4 la 3 zile. În plus, angajaţii secţiei de Obstetrică se plâng că la etajul unde nu au fost prevăzute lucrări de reabilitare, pacienţii suferă vara din cauza căldurii.
Elena-Mihaela Vasilescu, asistent şef Maternitate: "Un microclimat corespunzător ar fi ajutat evoluţia pacientelor. Fiind etajul cinci noi întâmpinăm mari probleme cu căldura."
La Maternitatea din Brăila au venit pe lume de la începutul anului 1964 de bebeluși, cu aproape 70 mai puţini decât în anii trecuți. Contractul pentru lucrările de reabilitare şi modernizare din cadrul Maternităţii din Brăila s-a semnat în august 2010, suma totală contractată de Ministerul Sănătății de la Banca Mondială fiind de 19,6 milioane de lei.
Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David