După o vizită oficială în Franța, liderii administrației brăilene vor să adopte noi sitluri de restaurare a centrului vechi al Brăilei, intervenție care se tot amână de ani de zile din cauza retrocedărilor.
Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Este o colaborare mai veche dintre Brăila și zona Troyes-Champagne. Ei au fost la Brăila în urmă cu câțiva ani, au văzut experiența noastră, acum le-am întors vizita. Am avut de învățat, nu doar de văzut privind felul în care putem să gândim modernizarea unor zone din Brăila, la refer la centrul vechi".
Una dintre lecțiile învățate de la francezi, spun autoritățile, este legată de modul de intervenție asupra imobilelor cu încărcătură istorică.
Astfel, lucrările de restaurare într-un centru istoric trebuie să cuprindă ansambluri întregi de clădiri, nu doar unul sau două edificii. O restaurare ispirată de modelul parizian, implică un buget mai generos, dar și o altă legislația în vigoare.
Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Noi acum ne lovim de o situație pe care ei nu o au. Tema proprietății. Nici legislativ nu e rezolvată, sau definitiv rezolvată problema intervenției pe proprietatea privată".
Centrul istoric al Brăilei se întinde pe o suprafață de 160 de hectare și cuprinde peste 50 de bijuterii arhitectonice, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și început de secol XX.
Câteva clădiri aflate în domeniul public au fost deja reabilitate de municipalitate, cu bani europeni, în perioada 2007-2011, însă o mare parte dintre edificii se află într-o stare avasată de degradare.
Când se vor restaura, râmâne de văzut, cert este că autoritățile locale încă nu au găsit o soluție pentru salvarea monumentele istorice aflate în domeniul privat sau cele aflate în litigiu.
reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David