Ana-Maria Dobre-reporter Digi24: "După atâtea nopţi şi zile geroase, Lacul Sărat de lângă Brăila a îngheţat bocnă, deşi, teoretic, gradul ridicat de salinitate ar fi trebuit să împiedice un astfel de fenomen".
Administratorii bazei de tratament spun că, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, sărurile minerale s-au depus pe fundul lacului, iar pelicula de apă de la suprafaţă, care are o concentraţie mai mică de sare a îngheţat. Proprietăţile curative ale nămolului nu s-au modificat, însă.
Ion Tănase -administrator bază tratament: "Nămolul este pe fundul lacului, nu-l afectează nimeni și nimic. Singurul care îl afectează este oxigenul. El trebuie să fie acoperit continuu cu apă".
Specialiştii spun că este un fenomen destul de rar, care are loc, însă, atunci când este ger.
Florin Moraru -profesor de fizică Colegiul "N.Bălcescu": "Chiar dacă este apă foarte sărată, concentrația de apă sărată este mai mare la adâncime, mai mică la suprafață și temperaturile fiind foarte foarte scăzute s-au format pe centrii de impurități puncte de solidificare. A și nins, temperaturile fiind foarte scăzute, vântul a bătut cu putere. Deci, este ceva normal".
Unii localnici nu-şi explică fenomenul, dar admiră peisajul de poveste.
"Acum e bucuria mea, cu niște patine ar fi bine să facem un rodaj pe lac, să vedem cum este" a spus un brăilean.
"Acum observ că a înghețat și chiar este un moment mai deosebit" declară alt localnic.
Alți brăileni bănuiesc că ar fi vorba despre concentrația scăzută de sare din lac.
"Ne place, dar nu trebuia să înghețe dacă-i sărat, nu trebuia să înghețe, înseamnă că n-are sare de ajuns" spune un brăilean.
Staţiunea balneară Lacu Sărat este recunoscută pentru calităţile nămolului extras din apă, utilizat pentru tratarea afecţiunilor reumatismale. Anual, aproape 8.000 de oameni din toată ţara vin la Brăila pentru tratament.
Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David