Tudor Profir a fost admis la cinci facultăţi din Anglia şi la una din Statele Unite ale Americii. El a ales să înveţe în următorii trei ani în Anglia, la Universitatea Oxford.
Tudor Profir, olimpic: "Am dat pentru Oxford un examen de matematică şi informatică, l-am susţinut la Bucureşti, în noiembrie anul trecut. Pe baza acelui rezultat şi pe baza eseului personal pe care l-am trimis am fost chemaţi la interviu la Oxford, în iarnă, unde am avut patru interviuri şi în urma interviului şi a testului de matematică am primit răspunsul".
Tudor este olimpic la informatică din clasa a V-a iar la bacalaureat a reuşit să obţinut 9,60, o notă suficient de mare pentru a rămâne admis la Oxford.
Tudor Profir, olimpic: "Eu am fost condiţionat cu nota de la bac, să iau 9 media generală şi 9 la matematică, deci nu a fost o problemă".
Aceeaşi performanţă a reuşit şi Vlad Şoltuz, olimpic la fizică şi viitor student la Cambridge. Pentru el mai dificil a fost interviul susţinut în Anglia.
Vlad Şoltuz, olimpic: "A fost mai mult stresant decât greu. Odată ce am ajuns acolo şi îmi puneau înterbările am băgat de seamă că sunt nu lucruri uşoare, ci lucruri cu care eram deja obişnuit de la olimpiade. De fapt tot tracul ăsta, toate emoţiile veneau din faptul că dădeai interviul cu unii dintre cei mai buni profesori din lume".
Pentru Irina Gabriela Roşu nu au existat deloc emoţii la această sesiune de bacalaureat. Şi asta pentru că eleva a susţinut examenul în sesiunea din mai, cea dedicată exclusiv olimpicilor. Pasiunea ei - limba germană.
Irina Gabriela Roşu, olimpică: "Atunci când faci ceva ce-ţi place nu te mai gândeşti la ce renunţi. În clasa a XII-a a fost, nu pot să spun ceva foarte greu pentru că am combinat utilul cu plăcutul, nu pot să spun că am renunţat, pentru că am ştiut cum să fac să ating un echilibru. Pentru că dacă nu ştii să te recompensezi atunci când înveţi nu mai ai nicio motivaţie".
Tânără îşi doreşte să studieze medicina. A fost admisă la orice facultate îşi doreşte din Germania datorită notei obţinută la bacalaureat de 9,93, echivalentul notei maxime din Germania.
Irina Gabriela Roşu, olimpică: "Anul acesta mi-am susţinut şi examenul de C2, care este de cel mai înalt nivel de limbă germană şi acum urmează să studiez medicină fie în Germania, fie în Austria, acum vineri am susţinut examenul de admitere în Viena".
Vasile Ciuchină, director Colegiul Naţional Vasile Alecsandri: "Peste un sfert din elevii noştri sunt admişi la universităţi celebre din Europa. Sunt în special de la profil real. Deci matematică, fizică, informatică".
La Galaţi, au susţinut bacalaureatul 4.076 de elevi, iar rata de promovabilitate a fost de 74,61%.
Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu