Aproape 100 de şomeri calificaţi în domeniul sanitar sunt înregistraţi în evidenţele agenţiilor de şomaj din Brăila.
Iar aceştia sunt doar cei care rămân să lucreze în ţară, pentru că restul absolvenţilor şcolilor de profil, aproape 200 de tineri pe an, iau calea străinătăţii.
Mariana Preda-preşedinte Ordinului Asistenţilor Medicali Brăila: "Există o perioadă în care solicitările pentru a pleca în străinătate, dosare de angajare, imediat după absolvirea şcolilor sanitare, în special luna septembrie. Păi dacă n-au locuri de muncă în ţară şi noi şcolarizăm 300-400, într-un judeţ mic, nu? Ce înseamnă asta? Că, de fapt, şcolarizăm pentru străinătate".
Claudia Mitrică - director adj. Colegiul Naţional „Ana Aslan" Brăila: "Având în vedere că diploma şcolii noastre este recunoscută la nivel european, aproximativ 75% dintre ei solicită documente pentru a lucra în străinătate".
Paradoxal, sistemul sanitar din Brăila ar avea nevoie de personal suplimentar, însă posturile sunt blocate.
dr. Delian Râşnoveanu - director medical Spitalul „Sf. Pantelimon" Brăila: "Am avea nevoie de 128 de asistenţi la minimum normat. În prezent avem 101 persoane angajate, ceea ce înseamnă un deficit de 27 de posturi".
Stagiarii nu sunt însă interesaţi să lucreze în ţară. Mai ales că peste hotare pot câştiga de 8 ori mai mult şi nici nu sunt nevoiţi să muncească pâna la epuizare.
Mihaela Duţu - stagiar, în anul III, Colegiul„Ana Aslan" Brăila: "Intenţionez ca după terminarea şcolii să plec în străinătate, mai exact în Germania. E dificil pentru fiecare cadru medical deoarece prestează mai multe ore de muncă decât ar fi normal".
Alina Dragomir - stagiar, în anul III,Colegiul „Ana Aslan" Brăila: "În Anglia unde vreau eu să plec, condiţiile sunt altele, salariul este altul în primul rând, ne gândim şi la bani...că asta este".
Leonard Negoiţă - asistent medical şomer: "Deja fac formalităţile pentru plecat în Anglia. În ţară la noi e destul de greu să-ţi găseşti ceva. Salariile sunt foarte mici pentru munca pe care o depune un asistent".
Statisticile oficiale arată că, doar anul trecut, din Brăila au plecat să muncească în străinătate aproape 600 de asistenţi medicali.
reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David