La dispensarul TBC din Târgu Bujor, medicii folosesc un aparat pentru radiografii fabricat în 1970.
Marian Balaban - asistent medical radiologie: "El merge prin mici cârpeli, piese păstrate, aparate date la casare de la care am păstrat piesele esenţiale care l-au făcut să meargă în continuare".
După developare, radiografiile se usucă pe o sârmă întinsă într-un cabinet.
Marian Balaban - asistent medical radiologie: "Prelucrarea filmelor se face nu clasic... se face cum se lucra în anii '60. Lucrăm în tăvi de developat, fixator separat, iar dacă veneaţi vara aţi fi văzut că uscătorul este copacul din faţa dispensarului".
O situaţie la fel de gravă este la dispensarul TBC din Tecuci. Aici, aparatul fabricat în 1975 face peste 100 de radiografii pe lună.
Anişoara Lazăr - asistent medical principal: "Aici a stat mulţi ani, pe hol la noi, a stat foarte mult. Şi apoi a intrat în funcţiune. Da greu la pus. Au lucrat două, trei luni. Dormeau aici până l-au montat".
Laurenţiu Bălăşoiu - consilier juridic Spitalul TBC Galaţi: "În privinţa vechimii, mare parte dintre ele, două treimi dintre ele, depăşesc 30 de ani. Unul chiar 40 de ani".
Direcţia de Sănătate Publică a întocmit un raport privind starea aparatelor, iar concluzia este alarmantă. Riscul de iradiere a pacienţilor şi a personalului medical este foarte ridicat.
Valentin Boldea - DSP Galaţi: "Problemă care ar trebui rezolvată prin investiţii şi achiziţie de aparate noi, care sunt performante, cu risc de iradiere a pacientului mult mai mic, pentru că folosesc tehnologii adaptate secolului 21".
În judeţul Galaţi există 60 de aparate de radiologie. Toate vechi.
reporter: Adrian Obreja
operator: Marian Munteanu
editor web: Dana Costache