Pentru că 11 februarie a fost declarată Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgenţă 112, cei de la ISU, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei SMURD şi ai Ambulanţei le-au explicat celor mici că este esenţială utilizarea corectă a acestui număr şi că este important să ştie cât mai multe lucruri despre el.
Motivul pentru care elevii au fost invitaţi să vadă cum funcţionează acest sistem este acela că unele dintre apelurile false au venit chiar de la copii.
Eugen Chiriţă - purtător de cuvânt ISU Galaţi: "Au fost şi apeluri de la copii. De asta sunt şi programele cu copii ca să îi facem să înţeleagă exact ce înseamnă 112 şi că nu este joacă, nu ne scuteşte de teză. Un arici prins în gard, văd o pisică în copac, mai vor să scape de o teză şi cheamă pompierii spunând că este o bombă".
Cei care coordonează acest sistem spun că, în continuare, unii oameni fac abuz şi folosesc numărul de urgenţă pentru a se amuza sau pentru motive care nu necesită intervenţia de urgenţă.
Mihai Polinschi - şeful SAJ Galaţi: "Colegii de la 112 preiau marea majoritate a apelurilor false şi injurioase. Acestea deşi au scăzut progresiv sau regresiv de la 90 la sută în 2005, la ora actuală au ajuns la circa 64 la sută. Încă foarte multe, mult peste media europeană, dar suntem pe drumul cel bun".
Reprezentanţii ISU au evidenţiat la rândul lor situaţii ciudate semnalate la 112 şi au punctat însă că astfel de apeluri periclitează funcţionarea eficientă a sistemului.
Eugen Chiriţă - purtător de cuvânt ISU Galaţi: "Vecinii făceau grătar şi îi deranja mirosul sau fumul pe vecinii de dincolo şi au chemat pomperii ca să se răzbune pe vecini. E hilar, dar au plătit intervenţia cei care au făcut gluma asta".
În cele din urmă, elevii prezenţi la acţiunea organizată la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au spus că înţeleg acum importanţa acestui număr unic de urgenţă.
"Am învăţat despre importanţa sa, cât de mult ne ajută în viaţa de zi cu zi şi câte vieţi a salvat" a spus un elev.
"Am învăţat cum să reacţionez, să nu reacţionez în panică, să fiu calmă" a declarat alt copil.
După ce au văzut cum funcţionează sistemul 112, elevii au văzut tehnica de intervenţie în cazuri de urgenţă pe care o folosesc pompierii gălăţeni.
reporter: Tudor Neacşu
operator: Gelu Mormoloc