Proba competenţelor digitale a fost împărţită în două. Prima s-a axat pe cunoştinţele teoretice ale tinerilor în ceea ce priveşte programele sau componentele unui calculator.
Totul în 30 de minute. Apoi, absolvenţii au fost verificaţi dacă ştiu să lucreze pe un computer.
Chiar dacă, în ziua de astăzi, calculatorul este un obiect la îndemâna oricui, candidaţii au întâmpinat şi câteva probleme.
„Nu am ştiut un exerciţiu sau două. Erau din HTML şi nu am mai lucrat de mult, din clasa a noua şi nu prea mai ştiu. Am uitat" spune un candidat.
Simona Anasia, profesor de informatic şi T.I.C: „Ei nu prea mai dau atât de multă atenţie şi dacă nu reuşesc să întrebe profesorul pe parcursul clasei a XII-a referitor la ceea ce se solicită de la ei la HTML, e destul de greu."
Pentru unii tineri, însă, proba a fost mai mult decât uşoară.
„Este imposibil să nu le faci. Sunt uşoare şi nu poţi să nu te descurci dacă te-ai dus la ore şi ţi-ai făcut treaba în timpul şcolii" spune alt absolvent de liceu.
Deşi calificativele obţinute de absolvenţi la aceste competenţe nu afectează media la Bacalaureat, iar tinerii nu prea iau în serios aceste probe, profesorii spun că absolvenţii ar trebui să le acorde mai multă atenţie.
Simona Anasia, profesor de informatic şi T.I.C: „În cazul în care se vor prezenta la un viitor angajator pot să prezinte certificatul de competenţă."
La cea de-a doua probă a examenului de Bacalaureat s-au înscris aproape 3.300 de absolvenţi, din cei peste 4.200 de tineri înscrişi în clasa a XII-a.
Mioara Enache, inspector general ISJ Galaţi: „Numărul celor care au echivalat prin ECDL această probă este în jur de 400, respectiv 398."
Săptămâna viitoare, absolvenţii de liceu vor susţine proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Bogdan Cazacu