Cristina locuieşte într-un bloc încadrat în grupa de risc seismic 1. După cutremurul de sâmbătă, se gândeşte serios să se mute, însă nu crede că cineva ar fi interesat să cumpere un apartament dintr-un astfel de imobil.
Cristina Tcacenco, locatar: „Ne-am gândit să şi vindem apartamentul să ne mutăm la o casă, dar în perioada asta nu se cumpără nimic şi mai ales că este blocul aşa cum este nu prea văd să avem şanse pe viitor să ne mutăm."
Şi în alte blocuri, gălăţenii au resimţit cutremurul mai intens. Într-un imobil, unde de mulţi ani s-a format un adevărat tronson între două scări care erau lipite, locatarii au simţit cum le fuge pământul de sub picioare.
Daniela Hălărescu, locatar: „Cutremurul s-a simţit foarte tare. Ne-am speriat foarte mult."
Cutremurul de sâmbătă nu a făcut pagube însemnate în apartamentele gălăţenilor. Însă, în situaţia unui seism mai mare autorităţile nu prea ştiu cum vor gestiona situaţia.
Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: „E greu de spus cum s-ar putea acţiona în acest moment pentru că nu ştim care este dimensiunea nici a pagubelor şi nici a persoanelor care ar putea fi afectate."
Totuşi, există câteva planuri de rezervă.
Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: „Avem pregătite capacităţi de cazare în unităţile de învăţământ care au internate. Se pot organiza la marginea oraşului tabere pentru sinistraţi în care aceştia să fie cazaţi, să primească o masă."
Din cele 90 de imobile cu bulină roşie, 66 nu sunt locuite. Autorităţile au decis să demoleze aceste clădiri deoarece o consolidare a lor ar costa mult mai mult decât valoarea de piaţă a imobilului respectiv.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Luigi David
Editor web: Dana Costache