Zgomot asurzitor de bormaşină, polizor şi ciocănit. În aceste condiţii se vor desfăşura orele pentru aproximativ 5.000 de elevi din 14 unităţi de învăţământ din Galaţi, deoarece în următoarele trei luni se vor efectua reparaţii la acoperişul unităţilor respective.
Mioara Enache - inspector şcolar general ISJ Galaţi: "Sperăm să găsim înţelegere din partea colegilor, cadre didactice, din parte elevilor, din partea părinţilor pentru a suporta, să zicem aşa, această perioadă".
Directorii unităţilor în lucru cu un ochi râd şi cu altul plâng. Se bucură că s-au găsit fonduri şi că instituţiile pe care le conduc vor fi modernizate, însă şi-ar fi dorit ca lucrările să se fi efectuat în perioada vacanţei de vară.
În condiţiile date au fost nevoiţi să se adapteze situaţiei: au evacuat etajele superioare, au improvizat săli de clasă în laboratoare şi au modificat orarele. Cu zgomotul este însă mai dificil.
Alexandrina Văsioiu - director Şcoala Gimnazială Nr. 3 Galaţi: "Este zgomot, într-adevăr. Cam pe durata întregii zile.Copiii care studiază la etajul al doilea, nivel direct afectat de şantierul respectiv îşi desfăşoară acum orele de curs la etajul 1, la laboratorul de fizică-chimie sau la parter".
Florentina Stoian - director Şcoala Gimnazială Nr. 10 Galaţi: "Întregul etaj al doilea a fost evacuat. Ar fi putut fi periculos întrucât există posibilitatea să cadă bucăţi din tencuială, lucru care s-a şi întâmplat".
Deşi lucrările ar fi trebuit să înceapă încă din primăvară, iar la 15 septembrie acestea să se fi terminat deja, municipalitatea susţine că întârzierea se datorează procedurilor greoaie.
Emanuela Turcu - purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Lucrările se vor face fără afectarea procesului de învăţământ. Din păcate nu am putut începe lucrările înaintea debutului anului şcolar pentru că procedurile sunt de regulă, conform legii, şi anevoioase şi stufoase şi câteodată extrem de greoaie".
Părinţii, însă, oricât de îngăduitori ar fi, îşi doresc ca elevii să înveţe în linişte.
"Mi se pare obribil. Nu ştiu cum pot profesorii să-şi desfăşoare activitatea în condiţiile date" spune un părinte.
"Asta e cel mai rău. Să înceapă un curs în zgomot de bormaşină, nu te poţi concentra" declară alt părinte.
Investiţia costă peste 6 milioane de lei, iar reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că până la sfârşitul anului lucrările vor fi gata.
Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Marian Munteanu
Editor web: Dana Costache