Oraşul Zimnicea a fost joi scena unuia dintre cele mai mari exerciţii de apărare în situaţii de urgenţă organizat vreodată în România. A fost o desfăşurare impresionantă de forţe, un scenariu cu multiple situaţii limită şi fără ca toate datele să fie cunoscute de echipele de intervenţie. Totul s-a întâmplat în cadrul unui proiect transfrontalier România - Bulgaria, care a costat 11,5 milioane de euro şi a avut ca scop creşterea capacităţii de intervenţie în situaţii de calamitate naturală sau accidente pe ambele maluri ale Dunării.
Primul semnal de alarmă al exerciţiului a fost tras la ora 14:30. Într-o clădire care a luat foc, câţiva oameni au rămas blocaţi în interior şi pe acoperiş. Intervenţia a fost rapidă şi în forţă.
„Deşi a fost un exerciţiu, a fost o misiune foarte complexă, având în vedere faptul că nu ştiam situaţia la faţa locului, a trebuit să ne adaptăm”, a spus Cristian Bătăuș, locţiitor comandant Detaşament Zimnicea.
O a doua simulare a avut loc într-un imobil în construcţie, unde, în urma unui cutremur, mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături. Aici a intervenit o echipă specială pentru căutare şi salvare urbană.
„S-a acţionat pentru salvarea a două persoane care au fost surprinse sub dărâmături, în medii ostile vieţii, ca urmare a producerii unui cutremur”, a spus lt. col. Mihai Butoi, șef echipă de căutare-salvare.
A urmat alarma ce anunţa un accident chimic. Echipe pirotehnice şi de decontaminare au sosit în câteva minute. Victimele din toate accidentele şi calamităţile produse au fost trasportate în cortul instalat în centrul de salvare.
Nu au lipsit nici echipajele de salvare în apă. Cinci scafandri veniţi din Constanţa au căutat într-un lac victimele unui accident.
La exerciţiu au participat 500 de oameni şi 60 de mijloace de intervenţie. Observatori au fost reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Bulgaria. Proiectul, în valoare de 11,5 milioane de euro, se află la final, după doi ani de implementare.
„În exerciţii au fost testate capacităţile operaţionale ale României şi ale Bulgariei, potrivit scenariului creat şi planului de intervenţie comună încheiat între cele două ţări”, a precizat col. Claudiu Bratu, director de exerciţiu.
În cadrul proiectului de apărere civilă în zona Dunării au fost implicate şapte judeţe riverane şi acestea au primit zece mijloace moderne de intervenţie.
„Foarte interesant şi foarte frumos. Mă bucur că au reuşit să demonstreze că pot face ceva în situaţii de urgenţă”, a spus cu această ocazie un localnic.
Numele oraşului Zimnicea este legat de cutremurul din 4 martie 1977. Distrugerile suferite atunci, fie din furia naturii, fie din inconştienţa autorităţilor vremii, au făcut oraşul să devină ceea ce este azi. Localitatea s-a dezvoltat imediat după cutremur, când a fost reconstruită din temelii.