Să zbori, să simţi adrenalina în fiecare moment, să priveşti lumea de sus, din liniştea cerului. Sunt doar câteva din motivele pentru care zborul cu parapanta are tot mai mulţi adepţi. O pasiune nu foarte ieftină şi nici lipsită de pericole, dar atât de frumoasă, încât devine aproape obsesie. La Stoeneşti, în Argeş, s-a dat adunarea generală a împătimiţilor de parapantism, care, timp de o săptamană, s-au întrecut în măiestria de a zbura cu o aripă.
Lucian Chiran zboară cu parapanta de mai bine de zece ani. Prima dată a sărit din curiozitate, însă "microbul" i-a intrat repede în sânge. Practicarea sportului preferat a necesitat, însă, o investiție serioasă.
„Echipamentul, în sine, deci o dublă, două hamuri, rezervă, două căşti, în jur de 3.000 şi un pic de euro”, spune Lucian Chiran.
Anul acesta, Lucian a decis să-şi măsoare puterile cu parapantişti din toată lumea, adunaţi la preliminariile Cupei Mondiale de Parapantă de la Stoeneşti, Argeş. Şi n-au fost puţini zburători. Au concurat peste 120 de piloţi din 60 de ţări.
Zborul cu parapanta nu înseamnă doar plutirea lină prin văzduh, ci şi multă adrenalină.
„Primele zboruri sunt cele mai spectaculoase, la început, dar, după un timp, devine o obişnuinţă”, spune un parapantist.
Spectacolul de la Stoeneşti a fost urmărit cu sufletul la gură de spectatori. Iar dorinţa de a zbura a învins frica pentru câţiva dintre ei, care au sărit cu parapanta.
„Am avut piloţi care au zburat în afara concursului, pentru că nu se aflau la nivelul cerut de o asemenea competiţie şi cu aceştia facem peste 60 de ţări care au zburat, zilele acestea, la Stoeneşti, în Argeş”, a precizat Daniel Mateo, organizator
Masivul Leoata, locul de unde parpantiştii s-au lansat în zbor, este considerat de specialişti ca fiind unul dintre cele mai bune locuri pentru practicarea acestui sport din întreaga lume.
Competitia este considerată cea mai importantă întrecere sportivă aeronautică organizată până acum în România. Organizatorii speră ca, după acest concurs, România să fie gazda Cupei Mondiale de Parapantism din 2014.