Sătui de promisiunile deşarte ale conducerii judeţului, reprezentanţii unei comune vâlcene au decis să construiască singuri o nouă şcoală. Vechea clădire este închisă de doi ani şi nu mai poate fi reparată. De atunci, o parte din copii învaţă într-un container - vagon, iar ceilalţi fac naveta în localitatea vecină. Ca să facă economie, primarul vrea să-i folosească la şantierul noii şcoli pe localincii care primesc ajutor social.
10 copii din Stoiculeşti numesc acest container... grădiniţă. A fost singurul ajutor primit de comună după ce vechea şcoală a căzut cărămidă cu cărămidă.
Daniela Petrescu – educator: "Condiţii destul de rele. Este spaţiul destul de mic, copii sunt mulţi, sunt înscrişi 10. Spaţiul este destul de mic. Acum, vara, s-a încălzit foarte rău".
Părinţii copiilor nu sunt deloc încântaţi de soluţia provizorie şi îşi doresc alte condiţii pentru odraslele lor. Cel mai tare îi sperie pe părinţi vechea toaletă care este un adevărat pericol.
Vechea şcoală avea peste 100 de ani şi când repararea ei a devenit imposibilă, autorităţile locale au început să trimită adrese la conducerea judeţului. N-au primit niciun răspuns. Actuala conducere, în funcţie de scurt timp, nu le ştie problema dar le dă sfaturi.
Gheorghe Constantinescu - viceprimar Şuşani: „Sunt în jur de 8, 10 ani de când se face această plângere cu şcoala din satul Stoiculeşti. Nu s-a luat nicio măsură...domnul primar a decis să începem treaba cu fonduri proprii. Să construim o şcoală aici, mai mică, cu nişte condiţii mai bune".
Romulus Bulacu - vicepreşedinte CJ Vâlcea: "Există foarte multe posibilităţi de a face, cu fonduri europene... multe posibilităţi de a rezolva problema. Da, se poate şi sprijinim. Dar, eu nu ştiu de aşa ceva...". Bugetul Primăriei Șușani este de 4 milioane de lei pe an. Va fi un efort mare construirea noii clădiri, aproape jumătate din buget. Vor cumpăra materialele iar munca o vor face asistatii sociali.
Noua școală din Stoiculeşti va fi gata, cel mai probabil, anul viitor.