Un conac lăsat în paragină de zeci de ani de zile şi-a recăpătat frumuseţea de odinioară după ce a fost restaurat de doi craioveni care au reuşit să îl introducă în circuitul turistic. Conacul lui Maldăr, aflat în apropiere de Horezu, a fost construit în urmă cu 200 de ani. Renovată cu aproape 900 de mii de euro, construcţia a devenit una dintre cele mai frumoase pensiuni din tară.
Conacul lui Maldăr se află în comuna Măldăreşti din judeţul Vâlcea si este de departe una dintre cele mai frumoase clădiri din zonă. Cula devenită pensiune de patru stele are o istorie zbuciumată şi plină de poveşti cu încărcătură istorică.
"Maldăr a fost căpitan în oastea lui Mihai Viteazu, a fost luat ostatic de turci, s-a îndrăgostit de fata tătarului, au fost refugiaţi într-una dintre culele Greceanu, foarte aproape de conacul nostru şi a păstrat numele de conacul lui Maldăr. ", a povestit Sorina Dinescu, administratorul conacului.
Daniel Vasilescu este craiovenul care în urmă cu aproape 10 ani a decis să cumpere conacul lui Maldăr. Căuta o casa de vacanţă şi s-a îndrăgostit de acel loc.
''Noi ne-am îndrăgostit de cum am urcat pe alee, pe drumul care urca spre conac din prima, de arhitectura exterioară la început, de padurea care este pe lângă conac şi am văzut ce poate deveni conacul în mintea noastră, ce poate deveni dacă îl restaurăm.'', a spus Daniel Vasilescu, proprietarul conacului.
A investit aici aproximativ 900 de mii de euro şi a transformat proprietatea care se întinde pe 6 hectare într-un paradis rural.
''Până a primi autorizaţia de construcţie şi a obţine fondurile europene noi ne-am amenajat în conac un grup sanitar, 2 camere, am refăcut 2 sobe şi pe toată perioada asta, până să ne apucam chiar locuiam pe sfarsit de saptamana acolo si ne faceam planuri si vise.'', a mai spus proprietarul.
Acum a devenit o proprietate de patru stele, căutată de turişti din toată ţara.
Vizitatorii au la dispoziţie 15 camere şi pot înnopta în locul unde au fost cazaţi boieri şi oficiali de rang înalt din România interbelică. Proprietatea nu duce lipsă nici de facilităţi moderne.
Proprietarii au adunat bucată cu bucată părţi din istorie iar acum o pot cunoaşte şi simţi români şi străini deopotrivă.