A trecut de mult sezonul căpşunelor, dar în Dolj, un agricultor face bani frumoşi, la finalul verii, din cultivarea acestor fructe. A luat exemplul de la italieni, de unde are şi răsadurile. Cultivă pe aproape două hectare şi vinde în pieţele din Craiova. Iar marele avantaj este că fructele sunt bio.
Gheorghe Manea este din comuna doljeană Ciupercenii Noi şi s-a apucat să cultive căpşuni în urmă cu patru ani. Pentru că la început nu a avut suficiente fonduri pentru a pune pe picioare afacerea, a făcut un împrumut în bancă în valoare de 15.000 de euro, iar în doi ani a amortizat deja investiţia.
„Noi vindem la Lugoj şi acolo am găsit un băiat care are plantaţie de căpşuni şi ne-a învăţat, ne-a propus, a fost cu noi la firma asta care ajunge din Italia”, spune Gheorghe Manea.
La plantaţia de căpşune munceşte întreaga familie. Afacerea este înfloritoare, însă şi munca este pe măsură.
"Noi ziceam că dacă punem căpşuni, nu mai muncim atâta, ca la roşii, dar e muncă, ca la roşii. Stai numai aplecat”, a precizat Marioara Manea, producător agricol.
Afacerea ar fi mult mai profitabilă dacă membrii familiei Manea ar putea să vândă căpşunele în piaţă. Nu au reuşit, aşa că sunt nevoiţi să le dea samsarilor, la jumătate de preţ.
„Pe piaţă, dacă te duci să vinzi la masă, nu ai masă, nu găseşti masă sau dacă găseşti, găseşti una în spate şi nu se vinde nimic”, spune Costinel Manea, producător agricol.
Producătorii din Ciupercenii Noi vând căpşunele angro, la preţul de 6 lei pentru un kilogram, însă, în piaţă, la tarabe, sunt vândute cu 12 lei.