Trei biserici din lemn din judeţul Gorj vor fi restaurate şi mutate la Craiova, în urma unui acord între Mitropolia Olteniei și primărie. Lăcaşurile sunt în stare de degradare şi închise cultului de câteva zeci de ani. Edilii din Craiova vor să amplaseze bisericile în locuri publice din oraș, pentru a fi admirate de cât mai mulți oameni.
Biserica din lemn din satul Pocruia, oraşul Tismana, are o vechime de peste 200 de ani şi este monument istoric. Lăcaşul de cult este primul care va fi mutat la Craiova. Bisericuţă din lemn va fi dezasamblată bucată cu bucatăşi montatăapoi în părculeţul Mihai Bravu din Craiova. Cu aceasta ocazie vor fi înlocuite toate elementele din lemn deteriorate.
“Ne pare rău, dar decât să stea închisă şi să se dărâme,preferăm să fie undeva restaurată”, spune Vasile Popescu, preotul din satul Pocruia.
„Primăria nu dispune de fondurile necesare pentru a face această salvare practic a unui monument istoric de o asemenea importantă”, a precizat Marian Slivilescu, primarul oraşului Tismana.
Alte două biserici din lemn situate în apropierea oraşuluiTârgu-Cărbuneşti vor ajunge în Bănie.
“Aceste biserici din lemn din nordul Olteniei au fost încluse pe lista valorilor de patrimoniu din Europa care sunt ameninţate cu distrugerea. În acest context, estecu atât mai de apreciat iniţiativaMitropoliei Olteniei şi a Primăriei Craiova de a aduce câteva din aceste nestemate, câteva din aceste comori ale patrimoniului naţionalîn Craiova”, a spus Gheorghe Cioiu, diacon Mitropolia Olteniei.
După ce vor fi restaurate cu suma de 800 de mii de lei, lăcaşurile de cult vor fi amplasate în locuri publice, în două parcuri centrale ale Bănieişi una în curtea Spitalului de Boli Infecţioase.
Autorităţile din Craiova spun că proiectul pentru aceastăinvestiţie este făcutşi se vor aloca bani din buget pentru el.