O femeie din Mehedinţi se străduieşte să reînvie tradiţiile populare. Ea a organizat o clacă aşa cum se făceau pe vremuri în multe gospodării din satul românesc. Au venit zeci de copii şi tineri, curioşi să afle ce înseamnă o clacă tradiţională. Rezultatul a fost peste aşteptări - noile generaţii au desluşit arta meşteşugurilor, s-a cântat, s-a dansat, iar ceaunele cu mâncăruri tradiţionale au sfârâit pe focul din bătătură.
Nu există clacăfără muzicăşi mai ales fărăbătrânele satului, care să povestească din vechime. Şi să arate tinerilor cum îşi petreceau vremea când erau de vârsta lor.
La Crainici, în Mehedinţi, ultima clacă s-a organizat acum 30 de ani, aşa că a fost o ocazie deosebită pentru femeile în vârstăsă-şiamintească cum se toarce la fus, cum se împletesc hainele de iarnă sau cum se ţese un covor. Fetele satului au învăţat cu drag meşteşugurile tradiţionale, iar băieţii s-au ocupat de depănuşatul porumbului şi pregătirea boabelor pentru iarnă.
Gazda a ţinut să ducă obiceiul până la capăt şi a poftit la final toţi oaspeţii la o masă tradiţională cu mămăligă, tocăniţă şi gogoşi, toate pregătite la ceaun.
Şi aşa cum era obiceiul la clacă, nu doar s-a muncit. S-a cântatşi s-a dansat aşa cum spune tradiţia din nordul Mehedinţiului.