Terenurile agricole din România s-au scumpit în ultimii ani şi cu 60%. Preţurile diferă în funcţie de calitatea solului şi de amplasament. Fermierii spun că în Dolj nu prea mai este teren de vânzare, iar preţul va mai creşte odată cu apariţia legii care va permite vânzarea şi către persoane străine.
Preţul mediu al terenurilor agricole aproape s-a triplat din 2007 şi până acum. Terenurile agricole continuă să fie o oportunitate atractivă atât pentru români, cât şi pentru străini, care vâd investiţia în terenuri agricole o afacere profitabilă. În Oltenia, creşterea preţurilor nu a fost spectaculoasă, iar valoarea s-a stabilit în funcţie de comasarea terenului, distanţa până la asfalt şi potenţialul solului.
„Nu se poate compara un cernoziom cu nisip. Nisipul se vinde maxim cu 1.000 de euro, cernozionul ajunge până la 3.000 de euro”, spune Ion Smarandache, fermier.
În Dolj, terenurile agricole s-au împărţit între marii fermieri, care fie au cumpărat, fie au arendat suprafeţe mari de teren. Aşa că în prezent cei care mai vând sunt oamenii nevoiaşi, cu suprafeţe mici.
„În Dolj există unul dintre cele mai bogate cernoziomuri din lume. În zona Băileştiului, este cel mai fertil sol”, spune Ion Smarandache, fermier.
Cei care au investit în terenuri agricole aşteaptă să vadă în ce fel va fi influenţată piaţa de legea care dă liber la vânzarea terenul agricol din România pentru persoanele din străinătate.