La Rânca, telescaunul va fi administrat de o societate privată. Cea aflată în subordinea primăriei, avea probleme să găsească personal. În plus, telescaunul nici nu a avut foarte mulţi clienţi sezonul trecut.
Administratorul societăţii înfiinţate de primărie pentru a administra instalaţiile de transport din Rânca spune că în trei sferturi din an muncitorii erau trimişi acasă, în şomaj tehnic. La începutul sezonului, oamenii anunţau că nu se mai întorc şi în acest fel societăţii îi era tot mai greu să găsească personal pentru administrarea instalaţiilor.
„Ne-am trezit în situaţia ca aceşti oameni nu au mai vrut să vină înapoi la acest loc de muncă, îşi găsiseră între timp alte locuri de muncă, şi trebuiau autorizaţi în regim de urgenţă alţi oameni, pe care nu îi găseam în această zonă administrativă, unde se află telescaunul", spune Sabin Cornoiu, administrator.
Pe lângă problema personalului, telescaunul nu avea foarte mult clienţi. Anul trecut a funcţionat foarte puţin pentru că a bătut vântul foarte des, a fost ceaţă sau chiciură. În plus, pârtia şi telescaunul nu sunt foarte populare printre turişti.
„Nu s-a prea ştiut şi multă lume, deci mulţi turişti erau învăţaţi cu pârtiile celelalte, M1, M2, M3, M4, care sunt mai de mult şi aveau acces mai mult la aceste pârtii", a spus Ion Enache, mecanic telescaun.
Proprietarii de pensiuni din zona sunt mulţumiţi că telescaunul va fi administrat de o societate privată, mai ales că noul investitor s-a apucat deja de treabă şi a amenajat grupuri sanitare, o parcare de 200 de locuri şi a montat parazăpezi pe pârtie, pentru o distribuire uniformă a zăpezii.
Construcţia instalaţiei de telescaun din Rânca a fost dată în folosinţă în sozonul de iarnă 2012 - 2013 şi a costat zece milioane de euro, bani din fonduri europene. Traseul telescaunului porneşte de la ultimele cabane din nordul staţiunii şi ajunge la jumătatea vârfului Păpuşa. Acesta are o lungime de 980 metri, o diferenţă de nivel de 300 de metri şi deserveşte trei pârtii cu grad de dificultate mediu-avansat.