Educaţia copilului şi tactul medicului. Sunt două lucruri absolut necesare pentru ca prima vizită la stomatolog să nu se transforme într-un coşmar. Specialiştii susţin că micuţii dezvoltă frica de medic fie din cauza părinţilor, fie din cauza unei experienţe neplăcute.
Misiunea de a duce pentru prima dată un copil la dentist poate fi una dificilă. Prima sarcină pentru a nu se întâmpla aşa aparţine părinţilor. Educaţia în familie este importantă pentru a-i face pe copii să înţeleagă beneficiile controalelor şi tratamentele stomatologice.
Un rol important îl au şi dascălii, prin intermediul cursurilor speciale de educaţie în sănătate.
Toţi absolvenţii unei facultăţi de Medicină Dentară au competenţe în a trata copiii. Ei urmează şi cursuri speciale în acest sens. Cât priveşte practica profesională, medicii stomatologi trebuie să aibă mult mai multă răbdare şi tact cu un copil care vine pentru prima oară în cabinet.
„E o cooperare strânsă. Copilul nu poate să perceapă din prima ce se întâmplă acolo şi atunci trebuie să i se explice. Este o abordare specifică clar pentru fiecare vârstă, pentru fiecare individ în parte”, a spus Adrian Camen, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Dolj.
Un studiu realizat acum câţiva ani de Universitatea din Madrid sublinia clar rolul important pe care părinţii îl joacă în transmiterea fricii de stomatolog în familia lor.