Tuberculoza face ravagii în Oltenia. Doljul este fruntaş la numărul de cazuri nou descoperite, iar situaţia nu este mai bună nici în judeţele limitrofe. În medie, sunt 127 de bolnavi doljeni la o sută de mii de locuitori. Un lucru îngrijorător, spun medicii, care se plâng de reticenţa pacienţilor de a urma în întregime tratamentul.
Nicolae Ciobanu s-a îmbolnăvit de TBC în adolescenţă. Vorbeşte cu resemnare despre boala care i-a întărit credinţa în Dumnezeu, dar care l-a lăsat singur. Nu s-a încumetat să-şi întemeieze o familie de ruşine.Să fii bolnav de tuberculoză era un stigmat pe vremea comunismului. Aşa că a luptat singur cu boala şi a reuşit să se vindece.
Nu toţi bolnavii reuşesc însă să înfrângă boala. Tuberculoaza este vindecabilă, doar dacă este urmat tot tratamentul, iar regimul de viaţă este conform cu indicaţiile medicilor.
"Indiferent de gradul ei, de gravitate ei, în medie, 6 luni de zile, făcut un tratament, care este gratuit pentru toţi bolnavii, indiferent că sunt asiguraţi sau nu sunt asiguraţi, merge cu vindecare", a spus Corneliu Miu, medic primar pneumoftiziolog.
Specialiştii pun numărul mare de îmbolnăviri pe seama nivelului scăzut de trai. Dar nu este singurul motiv. Stresul şi viaţa dezordonată favorizeazăapariţia bolii la toate catogoriile sociale.
Teoretic, oameniiştiu ce înseamnă această boala, cum se transmite şi cât de gravă este. Cu toate acestea nu se duc la medic pentru un control.
În Dolj, existau anul trecut în evidenţe aproape 1.000 de persoane diagnosticate cu tuberculoză, dintre care mai mult de jumătate cazuri noi. Statistica situeazăjudeţul pe primul loc pe ţară la incidenta acestei boli.