Deşi învaţă la o universitate de stat, studenţii la Medicină Dentară aprofundeaza studiile pe banii lor. Ei îşi cumpără materialele necesare şi, mai mult, îşi fac rost singuri de pacienţi pentru practică, pacienţi care trebuie să plătească pentru lucrările făcute. Banii sunt decontaţi de cele mai multe ori de studenţi. Decanatul Universităţii cunoaşte situaţia şi pune totul pe lipsa fondurilor de la minister.
Nu mulţi sunt cei care doresc să vorbească despre practica dentiştilor. Studenţii spun că se tem de răzbunarea profesorilor dacă îşi arată nemulţumirile. Cu toate acestea, recunosc că practica se plăteşte aproape ca la privat.
„Ei sunt obligaţi să suporte costurile consultaţiei şi ale manoperei respective. Problema nu ar fi neapărat asta, în toate centrele din ţară se întâmplă lucrul acesta, dar e vorba că preţurile, zic studenţii, încă nu am ajuns să lucrez pe pacienţi, că sunt un pic cam piperate”, spune un student.
Aşa că oamenii care sunt de acord să se facă experimente în gura lor vor plăti la casieria facultăţii între 30 şi 50 de lei pentru o plombă sau o obturare de canal. Sumă pentru care nu mulţi s-ar lăsa cobai.
Reprezentanţii Facultăţii de Medicină Dentară din Craiova ştiu că nu se poate face meserie fără practică şi s-a ajuns ca şi pacienţii să plătească pentru că fondurile de la minister sunt insuficiente. Anul acesta au fost alocate 60 de milioane de lei pentru toate serviciile de stomatologie, aşa cum reiese din contractul cadru.
„Statul ar trebui să dea mai mulţi bani pentru manaporele de stomatologie, ar trebui să aloce o sumă mult mai mare şi pentru mult mai multe manopere. În acest an s-a alocat, dar o sumă foarte mică, iar anul trecut nu s-a alocat niciun ban”, a spus Veronica Mercuţ, decanul Facultăţii de Medicină Dentară Craiova.
Situaţia este similară pentru cei care se pregătesc să devină medici în Iaşi. La Universitatea de Medicină și Farmacie de acolo, studenţii învaţă Anatomia din teorie sau, cel mult, după mulaje, ca în liceu. Instalaţia de păstrare a cadavrelor de la Institutul de Anatomie s-a stricat în urmă cu doi ani, iar de atunci nu s-au găsit bani pentru reparaţii.