Statul român face şi afaceri profitabile. Industria sării merge foarte bine. Numai anul trecut, România a câştigat 22 de milioane de euro din vânzarea sării. Principalii beneficiari sunt vecinii din Bulgaria, Ungaria şi Moldova, ţări care nu au rezerve de sare, iar cererea esteîn creştere. Producţia a crescut anul trecut cu 6%. Şi nu doar vânzarea sării este profitabilă, ci şi transformarea vechilor saline în obiective turistice.
“Orizontul 210” de la Salina Ocnele Mari, mina care se întinde pe 2 kilometri lungime şi 1 kilometru lăţime este un oraş în miniatură. Populat zi şi noapte de cei 163 de agajaţi. Este cea mai tânără salină într-o ţară în care exploatarea sării a început pe vremea romanilor.
Sarea de la Ocne ajunge pe toate străzile din Europa de Est, iar vânzările merg de la an la an mai bine.
Toate exploatările de sare din ţară merg la fel de bine. Anul trecut producţia totală a crescut cu 6%. La export merg peste 600.000 de tone, aproape toate în ţările vecine.
În Bulgaria, România a vândut anul trecut peste 13.000 de tone de sare, însă cel mai important cumpărător este Ungaria cu peste 400.000 de tone de sare, tranzacţionate anul trecut. De asemenea, pe lista ţărilor care importă sare din România se mai numără Serbia, dar şi Slovacia.
Salrom, compania naţională a sării a avut în ultimul an un profit de 30 milioane de lei. Are 1800 de angajaţi şi 7 sucursale. Şi nu doar industria extractivă merge bine. Cele 5 mari saline turistice amenajate în ultimii ani în fostele galerii au devenit atracţii importante ale României. Doar prin salina Praid au trecut anul trecut o jumătate de milion de oameni.