Sistemul de irigaţii din sudul Olteniei a fost reabilitat cu 28 de milioane de dolari de la Banca Mondială, însă a fost folosit doar la 5% din capacitate. Asta pentru că au fost puţini interesaţi să cumpere apă pentru irigaţii. În plus, nu a fost asigurată paza, aşa că hoţii de fier vechi au furat tot ce au găsit la îndemână. Acum, din 140 de staţii de pompare mai există 25.
Construit în anii `60 de englezi, sistemul de irigaţii Sadova-Corabia a fost reabilitat în 2007. Trebuia să ude peste 70.000 de hectare de teren din Dolj şi Olt. Numai că investiţia a fost inutilă, pentru că producătorii agricoli nu s-au arătat interesaţi să cumpere apă. Sistemul a fost folosit doar la 5% din capacitate, aşa că problemele au ajuns şi într-un raport al Curţii de Conturi, pentru că ANIF nu şi-a recuperat nicio mică parte din investiţia colosală.
“Datorită lipsei cerinţei de apă din partea beneficiarilor, practic aceşti bani au fost investiţi a se recupera, să zicem, în 7-8 ani şi ei nu or să fie recuperaţi dacă mergem în ritmul ăsta nici în 50 de ani”, este de părere Dumitru Nica, consilier ANIF Dolj.
Pentru că nu a fost asigurată paza, sistemul de irigaţii a fost furat bucată cu bucată de hoţii de fier vechi.
Staţia de pompare 1 de pe canalul E4 a fost modernizată în 2007, cu fonduri de la Banca Mondială. Hoţii au furat tot ce înseamnă fier vechi şi chiar au încercat să dezmembreze baraca unde se aflau componentele electrice. La fel ca această staţie sunt alte peste 44. Toate au fost prădate de hoţi.
“Nu am fost îngrijite, nu au avut fonduri, nu s-au luat măsurile corespunzătoare ca să funţioneze la capacitate şi uite aşa a ajuns în debandadă”, a spus Octavian Dârviş, inspector în cadrul Primăriei Dăbuleni.
Deşi iniţial au refuzat să cumpere apă să ude culturile, acum cultivatorii din Dăbuleni se plâng că au nevoie de un sistem de irigaţii funcţional.
Curtea de Conturi urmează să transmită raportul întocmit în urma controlului efectuat la sistemul de irigaţii. Rămâne de văzut dacă va răspunde cineva pentru banii risipiţi.