Scandal la recepţia lucrărilor de reabilitare a Porţii Sărutului din Tg. Jiu. Proiectantul general spune că lucrările au fost neconforme şi au afectat una dintre cele mai importante opere ale lui Constantin Brâncuşi. Scandalul are loc cu două zile înainte de aniversarea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor, la care va participa şi premierul Victor Ponta.
Dorin Dănilă, proiectantul general al lucrărilor de reabilitare a Porţii Sărutului, acuză comisia de recepţie că l-a înştiinţat la final de terminarea acestora. Mai mult decât atat, acesta spune că a fost forţat să semneze recepţia.
Proiectantul general al lucrărilor de reabilitare mai spune că Ministerul Culturii a refuzat să îi pună la dispoziţie maşină pentru a veni la Tg. Jiu, tocmai pentru a-l pune în situaţia de a semna documentele sub presiune, la Bucureşti. Acesta şi-a plătit însă transportul şi a venit la Tg. Jiu unde a găsit lucrări neconforme la Poarta Sărutului. Un exemplu este spălarea operei brancuşiene cu apă sub presiune, pentru a curăţa piatra, lucru pe care proiectantul îl consideră inacceptabil.
„Adaosului ăsta imens de apă care a fost făcut cu presiune a dizolvat sărurile de fier şi oxizii şi au început să iasă, s-a îngălbenit. Sunt fâşii de galben”, a spus Dorin Dănilă.
Lucrările de restaurare au fost făcute de o firmă din Alba Iulia şi au costat 370.000 de lei, bani pe care i-a acordat Institutul Naţional de Patrimoniu. Centrul de Cultură „Constantin Brâncuşi”, al cărui director este membru al comisiei de recepţie se delimitează de acest scandal şi dă vina pe presă pentru faptul că recepţia nu a mai fost semnată.
„Toată presa a fost aici şi oamenii nu au putut să lucreze, pentru că li se puneau tot timpul întrebări. Deci, în mod normal, trebuia aşteptat să se termine lucrările”, a spus Adina Andriţoiu, director Centrul de Cultură „Constantin Brâncuşi”.
Autorităţile locale se străduiesc de câţiva ani să introducă operele lui Brâncuşi în Patrimoniul UNESCO, reabilitarea Porţii Sărutului era un atuu pentru că acest lucru să se întâmple.
„Întrebarea care se pune: „Ce facem în continuare?”, pentru că dacă rămâne în continuare la discreţia necunoscătorilor şi a jocurilor mărunte, chiar nu vom mai avea ce băga în UNESCO„ a precizat Paul Popescu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici.
Lucrările care au fost executate la Poarta Sărutului constau în înlocuirea tablei de plumb care o acoperă, aplicarea unor izolaţii bituminoase şi curăţatea pietrei.