Saună în saloanele Spitalului Judeţean din Craiova. Doar 30 la sută dintre încăperi au aer condiţionat. Singura modalitate prin care pacienţii se mai pot răcori este să deschidă geamul, însă nu de puţine ori au înţepenit de la curent.
În saloane, fiecare colţişor de umbră este valorificat. În aceste condiţii stau internaţi pacienţii de la Secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean din Craiova. Transpiraţi, cu ziarul în mână, pentru a-şi face aer. În niciunul dintre aceste saloane nu există aer condiţionat.
Antoaneta Roşu este din Caracal, are 10 operaţii şi de o săptămână este internată la Spitalul din Craiova. Se plânge că pe lângă durerile operaţiei, trebuie să suporte şi căldura.
“Nu aer, nu frigider, dacă vine şi îmi aduce un borcan de mâncare, până mâine se strică”, spune femeia.
Situaţia este similară în peste 70 la sută dintre saloanele spitalului. Pacienţii şi vizitatorii îndură temperaturi de peste 30 de grade.
“Şi cu uşa, şi cu geamurile deschise, zi şi noapte ne facem vânt că nu mai putem de căldură”, spune o altă pacientă.
Situaţia este cunoscută de conducerea Spitalului Judeţean din Craiova. Din cauza reţelei electrice mult prea solicitate, montarea altor aparate de aer condiţionat ar duce la arderea siguranţelor.
“Înainte, în anii `70, era o lampă scialitică şi o masă de operaţie într-o sală de operaţie. În momentul de faţă, toată aparatura, aparate de ventilaţie, monitoarele, lămpile scialitice, mesele, care la rândul lor acum sunt eletrice, electrocautere, laparoscoape, artroscoape, toate acestea merg la curent”, a precizat Bogdan Fănuţă, director Spitalul Judeţean din Craiova.
În schimb, la Terapie Intensivă, în Ambulatoriu şi în sălile de operaţie sunt montate aparate de aer condiţionat, adică în 30 la sută din capacitatea spitalulul.