Sate dispărute în timp. Alungaţi de sărăcie, italienii au venit în România în căutare de locuri de muncă  

Data publicării:
100315 sat izolat

Istoria migraţiei între România şi Italia se scria acum un secol, în sens invers. Alungaţi de sărăcie, italienii au venit în România în căutare de locuri de muncă. Aşa s-a născut satul Italieni, la nici 15 km de Craiova. Meşteri în construcţii, italienii au ridicat câteva dintre cele mai importante clădiri ale Băniei - Palatul Administrativ, Muzeul de Artă. Comuniştii au transformat satul în câmpuri iar italienii s-au împrăştiat care încotro

Doamna Ecaterina are 75 de ani şi s-a născut în satul doljean Italieni. Rudele sale erau meşteri de origine italiană. Copilăria şi-a petrecut-o în micul cătun ridicat în urmă cu un secol. A rămas doar cu amintirile.

Frumos vorbesc despre italieni şi oamenii din Bucovăţ, comună de care a aparţinut satul dispărut. De ei îşi mai aduc aminte însă doar bătrânii.

Italienii au venit în Oltenia la începutul secolului trecut. Primarul Craiovei de atunci, Nicolae Romanescu, a adus o firmă din Italia să construiască Palatul Administrativ al oraşului, clădire emblematică pentru regiune.

O parte din sat a dispărut odată cu venirea comuniştilor, care i-au forţat să se mute, însă ultimele case au fost dărâmate în anii "60 când italienii s-au confruntat cu alte probleme.

O altă parte a plecat de acolo de unde strămoşii lor au venit în urmă cu aproape un secol. Comunitatea cetăţenilor italieni din judeţul Dolj numără acum puţin peste 60 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri