Rezistă datorită rezultatelor în cercetare
Staţiunea pomicolă din Vâlcea este una dintre cele mai performante din ţară
Romania importă mai mult de jumătate din cantitatea de fructe existentă pe piaţă. Asta în timp ce, în ţară, există staţiuni pomicole performante ce ar putea să contribuie la creşterea producţiei interne. La Râmnicu Vâlcea, o staţiune pomicolă înfiinţată în 1977 a reuşit să reziste până astăzi datorită rezultatelor foarte bune pe care le-a înregistrat în cercetare. Cea mai mare problema a staţiunii, retrocedările, au lasat staţiunea cu 10% din suprafaţa pe care o deţinea înainte de 89.
Peste 34 de soiuri de nuc, alun, castan, soc, măr, prun şi plante energetice au fost produse la Vâlcea în ultimii ani şi asta după cercetări amănunţite. Sunt soiuri foarte productive adaptate la clima românească. Staţiunea a reuşit să reziste în ultimii ani pentru că s-a adaptat la cerinţele de pe piaţă. A renunţat la producţia soiurilor de măr în favoarea nucului şi alunului.
Pentru că există o cerere foarte mare pe piaţă, staţiunea pomicolă de la Vâlcea a produs şi omologat nouă soiuri de nuc. Reuşeşte să onoreze însă doar 50% dintre comenzi. Asta din cauza rectrocedărilor. În ultimii 25 de ani, suprafaţa de teren pe care o exploatează staţiunea s-a redus cu 90%."
Statiunea are în prezent 11 cercetători. Conducerea a reuşit în ultimii ani să coopteze tineri care să ducă activitatea mai departe. Salariile sunt însă foarte mici, iar contractele sunt pe perioadă determinată de un an.
Gheorghe Achim are 60 de ani, iar ultimii 30 i-a petrecut la staţiune printre pomi, fructe şi eprubete. Este mândru de rezultatele pe care le-a avut până acum, dar spune că tinerii lui colegi au şanse mai mici de reuşită din cauza finanţării foarte slabe.
Staţiunea are în acest moment o capacitate de producţie de aproximativ 8000 de puieţi pe an. Conducerea speră însă ca anul viitor să depăşească 10.000. Cererile pentru nuci sunt atât de mari încât producţia care se anticipează în 2016 a fost deja vândută. Cu toate acestea ,conducerea este dezamagită de faptul că statul nu acordă o mai mare atenţie acestui sector.
Staţiunea pomicolă de la Vâlcea are 24 de angajaţi şi un buget de aproximativ 2 milioane de lei pe an.
- Etichete:
- statiune cercetare
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News