“Radarul pădurilor” a întrat în acţiune. La nivel local, toate instituţiile angrenate în acest demers sunt optimiste şi cred că aplicaţia care urmăreşte în timp real transporturile de lemne îi va mai potoli pe hoţi. În timp ce angajaţii direcţiilor silvice se adaptează cu tehnologia, statisticile poliţiştilor sunt încrezătoare. A crescut deja cantitatea de masă lemnoasă confiscată în ultimele două luni.
Drumul lemnului este clar până la ieşirea din pădure, însă odată depăşit perimetrul, de multe ori nu se mai cunoaşte destinaţia acestuia. În urmă rămâne însă dezastru.
Tăierile masive de lemne sunt cunoscute de localnici. Nu de puţine ori oamenii au văzut camioane încărcate cu lemne care coboară din munte şi pe care nimeni nu le controlează.
“S-au tăiat păduri şi legal, şi ilegal”, spune un localnic.
Situaţia pare că se poate schimba cu ajutorul noilor sisteme de urmărire a maşinilor încarcate cu lemne.
“Se constată o creştere a confiscărilor, a reţinerilor, şi în acelaşi timp vreau să vă spun că am în perioada începutului de septembrie o scădere a vânzărilor şi o aşteptare a modului de lucru”, a spus Gheorghe Mihăilescu, director Romsilva.
Sistemul nu îi poate însă înlocui pe paznici, care şi aşa sunt puţini.
În numai două luni de când programul a fost implementat în judeţe pilot, printre care se numără şi Vâlcea, cantitatea de masă lemnoasă confiscată a crescut.
“În ultimele două luni, respectiv august şi septembrie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean Vâlcea au confiscat aproximativ 381 mc de material lemnos”, a spus Alina Teodorescu, purtător de cuvânt IPJ Vâlcea.
Angajaţii direcţiile silvice, poliţiştii comunitari, rutieri dar şi cei vamali vor avea aplicaţia instalată pe telefoane şi vor putea verifica orice transport care li se pare suspect.