Zeci de mii de câini din Dolj se pot îmbolnăvi de turbare pentru că proprietarii lor refuză să îi microcipeze. Pe motiv că procesul este prea scump şi nu au bani, oamenii spun că mai bine renunţă la ei decât să plătească 50 de lei pentru fiecare animal pe care îl au în gospodărie. Şi nu îi sperie nici măcar amenzile, care ajung la zeci de milioane de lei. Autorităţile locale şi medicii veterinari avertizează că rabia este transmisibilă la om şi este de cele mai multe ori, mortală.
Procesul de microcipare trebuia finalizat la sfârșitul anului trecut. Puțini oameni însă, au de scos bani din buzunar pentru a se conforma legii.
De la 1 ianuarie 2015, deţinerea de câini fără microcip este interzisă. Medicii veterinari din județ bat la porțile gospodăriilor pentru a încerca să convingă oamenii să-și microcipeze animalele, însă degeaba.
Pentru a încerca să-i convingă,autoritățile locale au prelungit termenul până la care se poate face microcipare: 1 martie. Microcipul îi ajută pe medici să monitorizeze animalul și o dată cu el, animalele primesc și vaccinul antirabic, fără de care s-ar produce nenorociri.
Legea spune clar că niciun câine nu mai poate fi vaccinat împotriva rabiei, deşi şi această vaccinare este obligatorie, până când proprietarii patrupedelor nu plătesc pentru microcipare. Iar refuzul se plătește cu o amendă care valorează chiar 5.000 de lei.