Preţul secret al Porţilor de Fier

Data publicării:
040313 PORTI FIER

În anii '60, în România prindea contur cel mai ambiţios proiect de exploatare a potenţialului hidroenergetic al Dunării. Hidrocentrala Porțile de Fier 1 este, cu siguranţă, un extraordinar proiect ingineresc. Dar preţul n-a fost deloc mic. Dramele comunităţilor strămutate şi morţii de pe şantiere au fost subiectele tabu ale epocii. Un singur lucru conta - era una dintre cele mai mari realizări inginereşti ale României.

Proiectul de construire a unei hidrocentrale pe Dunăre între România şi Iugoslavia a apărut într-un context politic foarte complicat. Între cele două țări nu mai existau relaţii diplomatice după 1948, după ruptura politică dintre Iosip Broz Tito şi Stalin.

„Hidrocentrala propriu-zisă, sistemul cu tot ce a presupus acesta, s-a construit între `64 și 1972. În `64, la 07 septembrie, s-au întâlnit la Gura Văii, Gheorghe Gheorghiu Dej și Iosip Broz Tito”, a spus Tudor Rățoi, directorul DJAN Mehedinți.

Locul ales pentru viitoarea hidrocentrală a fost Gura Văii, în apropiere de Drobeta Turnu Severin. Lacul de acumulare creat rezolvă și problema șenalului navigabil în zona Cazanelor, cea mai periculoasă de pe fluviu. Apele stăvilite ale Dunării au înghiţit 18 localităţi şi exotica insula Ada Kaleh.

Comuniştii au minimizat toate aceste sacrificii făcute în numele marii realizări a partidului. Şi au ascuns moartea a peste 100 de oameni în accidente de muncă.

În opt ani de lucrări, peste zece mii de oameni au contribuit la cea mai mare realizare a regimului comunist din România, desemnată la acea vreme și cea mai eficientă investiţie din Europa, pentru că în numai doi ani costurile au fost amortizate. După opt ani și o investiție de aproximativ 400 de milioane de dolari, în 1972, pe acest pod, s-au întâlnit Iosip Broz Tito și Nicolae Ceaușescu.

Iniţial, hidrocentrala a fost prevăzută cu o putere instalată de câte 1.050 de megawaţi pentru fiecare parte. În 1999 a început însă un program de retehnologizare, care a dus la creșterea puterii instalate.

Pe lângă rolul de a produce energie electrică, Hidrocentrala Porţile de Fier 1 are şi sarcina de a efectua aceste ecluzări. Costurile sunt suportate de către Hidroelectrica, adică de statul român, întrucât, potrivit Convenţiei Dunării, ecluzarea nu se plăteşte.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...