Poliţiştii români nu mai vor Carpaţi. Sindicatele cer pistoale Glock  

Data publicării:
240215 PISTOALE CARPATI

Poliţiştii români nu mai vor Carpaţi. Sindicatele cer pistoale Glock  

Poliţiştii nu vor să mai folosească bătrânele pistoale Carpaţi. Ar dori în locul lor arme mai noi şi mai precise. Ei au trimis o scrisoare deschisă Ministerului de Interne, în care arată că nu ar face faţă unui conflict armat de stradă cu armamentul pe care îl au acum în dotare.  

Pistoalele Carpaţi, fabricate în anii '70, după un model interbelic, sunt în dotarea tuturor poliţiştilor care au permis de port-armă. Oamenii legii se plâng că în cazul unui schimb de focuri, pornesc cu un handicap împotriva răufăcătorilor. Iar ameninţările teroriste apărute în vestul Europei i-au pus pe gânduri.

''Observăm că teroriştii folosesc pistoale mitralieră AKM, poliţistii au rămas cu pistoale Carpaţi din 1900... Au 40 de ani şi sunt concepute în anii 30. Toate poliţiile din Europa folosesc pistoale 9 mm, numai noi am rămas la celebrele Carpaţi'', spune Elvis Măceşeanu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor din Dolj.

''Vă daţi seama, un pistol care are două încărcătoare a câte şase cartuşe fiecare nu poate să facă faţă la un pistol care are 38 de cartuşe în două încărcătoare. Este pe sfertul unui pistol cu adevarat performant'', arată Marius Bărbulescu, vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor din Dolj.

Dovadă că infractorii au arme mult mai performante decât poliţiştii stau percheziţiile făcute în cursul anului trecut. Au fost găsite sute de arme, inclusiv pistoale semiautomate.

''Au fost ridicate 65 de arme. Dintre acestea, 36 din categoria celor letale şi 29 din categoria celor neletale'', a declarat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Poliţiştii vor pistoale de fabricaţie austriacă, Glock, cu un calibru mult mai mare.

''Complet adaptat în domeniul noilor cerinţe ale securităţii şi în domeniul ergonometriei tragerii. Este vorba de materialele folosite, unele foarte moderne, foarte mult polimer în combinaţie cu oţelul, dar mult polimer, ceea ce conferă o versatilitate şi o uşurinţă şi o greutate mai redusă'', a explicat Ovidiu Dumitrana, expert în arme şi muniţii.

Deocamdată, poliţiştii nu au primit niciun răspuns la cererea lor. Dacă ministerul nu are bani, sindicaliştii din poliţie au o soluţie: să fie schimbată legea în aşa fel, încât să poată folosi pistoalele pe care şi le cumpără singuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri