Peste 5.000 de cactuşi numără una dintre cele mai mari colecţii de acest fel din ţară. Şi nu este într-o grădină botanică, ci în casa unui fost inginer tipograf din Craiova. 50 de ani a muncit colecţionarul pentru a aduna plante din toată lumea. Cel mai bătrân cactus îl întrece în ani pe colecţionar şi are 76 de ani.
Deși are mii de cactuși, Sorin Copăcescu le știe fără a sta pe gânduri denumirea științifică și de unde provine fiecare. Doar numărul exact l-a mai uitat. Atât de mare îi este pasiunea și colecția.
„Probabil că ei, având aceste forme mult mai curioase decât plantele normale care ne înconjoară la noi, m-au atras în mod deosebit (...) Încet-încet, am pornit de la 3, 4, 10, 30, 100 și așa a crescut..nu știu, că toată lumea mă întreabă câti ai? Nu știu, sunt câteva mii, oricum”, a spus colecţionarul.
Și fiecare cactus spune o poveste. Cel mai bătrân are 76 de ani, cel mai rar vine din Mexic și cel mai scump l-a costat 200 de euro. Și din Cuba a reușit să obțină cu greu unii acum 20 de ani.
Colecția olteanului este un vis de neîmplinit pentru Grădina Botanică din Craiova. Cele peste 3.400 de specii de cactus pe care le are în casă rivalizează cu toate plantele din sera grădinii și au fost evaluate de un neamț la 50.000 de euro.
„Atunci când am venit la Grădina Botanică eu nu aveam material de specialitate despre cactacee și l-am vizitat pentru a vedea colecția dumnealui și am avut un schimb de idei”, a povestit Violeta Boruz, secretar științific Grădina Botanică Craiova.
Colecționarul a scris și 3 cărți despre cactuși. Exemplarele s-au vândut imediat și cartea îi este solicitată de pasionați din Germania, Ungaria și alte țări europene.