Primarii din comunele din Olt nu se uită la bani când e vorba de achiziţii publice, mai ales cu fonduri europene. Aşa se face că în comuna Dobrun un buldoexcavator a fost cumpărat cu peste 100 de mii de euro, iar la 20 de km mai jos, spre Dunăre, în comuna Redea, acelaşi model de utilaj a fost achiziţionat la jumătate de preţ. Fondurile provin din programul de dezvoltare rurală
105.000 de euro fără TVA. Atât a plătit anul trecut Primăria Dobrun pe un buldoexcavator cumpărat cu fonduri europene prin Grupul de Acțiune Locală "Plaiurile Oltețului". Utilajul a fost achiziţionat pe o axă de finanţare prin care se puteau face proiecte și pentru infrastructura comunei. Primarul a considerat însă, buldoexcavatorul o prioritate. Părerile oamenilor sunt însă, împărţite.
Primarul este foarte mulțumit de utilaj. Se mândreşte că are toate dotările.
În privinţa prețului însă, nu se pronunţă. Spune că nu avea de ales pentru că a fost un singur ofertant.
Deși nu se afla în funcție atunci, nici actualul președinte al GAL-ului nu vede ceva ciudat în această achiziție.
În ultimii ani, achiziţia acestor utilaje a fost la modă pentru primăriile din județul Olt. Doar în GAL-ul „Plaiurile Olteţului" din care face parte Dobrunul au fost cumpărate 4 astfel de buldoexcavatoare, toate cu preţul de peste 100.000 de euro. Într-o altă comună, care face parte dintr-un alt GAL, achiziția s-a făcut cu 54.000 de euro.
Grupurile de Acțiune Locală, GAL-urile, sunt parteneriate între autoritățile locale, private și civile, înființate cu scopul de a accesa fonduri europene pentru dezvoltare locală. Modul în care proiectele sunt evaluate este mult mai simplu decât în cazul banilor europeni veniți pe alte filiere.
50.000 de euro, cât este diferența dintre cele două buldoexcavatoare, ar costa exact finanţarea acordată pentru înfiinţarea unei ferme agricole moderne.