Trecerea dintre ani poate prevesti cât de secetoase sau ploioase vor fi următoarele 12 luni. Prognoza depinde însă de o simplă ceapă. În ultima zi din an se alege o ceapă mare şi se taie în 12 foi, pentru fiecare lună. Oamenii de la ţară păstrează tradiţia din bătrâni şi spun că nu prea dă greş.
Bătrânii cred că o simplă ceapă este de ajuns pentru a putea afla cum va fi vremea în noul an. O pregătesc cu atenţie pe 31 decembrie, o desfac în 12 foi, fiecare foaie reprezentând o lună din calendar, după care pun un praf de sare.
Aşa a făcut şi Eugen Pătruleanu din comuna doljeană Malu Mare. A aşteptat cu nerăbdare să vadă în dimineaţa de 1 ianuarie ce s-a întâmplat cu foile de ceapă. Unele dintre acestea au acumulat peste noapte apă, iar altele au rămas uscate. Ca să funcţioneze perfect calendarul, există însă şi un mic secret.
“Dacă le-am pune la căldură, toate ar lăsa apă, dar nu se pun la căldură din cauza asta”, a spus Eugen Pătruleanu.
Elena Dascălu păstrează şi ea tradiţia de pe vremea părinţilor. Are mare încredere în calendarul din bătrâni care, spune ea, nu o înşeală niciodată.
Despre acest obicei din zona Olteniei, etnografii spun că are o simbolistică aparte.
„Alcătuirea şi structura acestei legume, prin învelişul ei în straturi, straturi, face trimitere către calendarul vechi, cu 12 luni”, a spus Irinel Cănureci, etnograf Muzeul Olteniei.
Bătrânii îi sfătuesc şi pe cei de la oraş să încerce această experienţă pentru păstrarea obiceiului.