Sute de oameni din Ocnele Mari sunt nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele, pentru ca exploatările de sare din zonă să poată continua. Acolo există însă şi pericol de alunecare de teren, tot din cauza lucrărilor în galeria de sare. Primele strămutări se vor face la începutul anului viitor.
Rodica Pavel are 70 de ani şi se află pe lista persoanelor care vor fi strămutate începând de anul viitor într-un nou cartier din Ocnele Mari. Femeia trăieşte cu teamă, mai ales că în fiecare noapte aude cum trosnesc ţiglele pe casă. În plus, pereţii se crapă de la o zi la alta.
„La orice mişcare stăm să ieşim afară, să vedem ce se întâmplă”, povesteşte femeia.
În situaţia Rodicăi Pavel mai sunt alte sute de persoane care locuiesc în zona de pericol. Oamenilor le este greu să îşi părăsească munca de o viaţă.
Autorităţile au mers în zona afectată şi au evaluat pagubele. Pe baza acestor date vor decide câte familii vor fi strămutate.
„În jur de 180 de persoane au fost evacuate iniţial, ulterior fiind evacuate cam 90 de case”, a spus Rafael Liviu Comună, consilier Situaţii de Urgenţă Ocnele Mari.
În anul 2001, 180 de persoane au fost strămutate, după ce câmpurile de sonde care exploatau sarea au luat-o la vale. Oamenii au fost mutaţi atunci într-un cartier înfiinţat la intrarea în oraş.
Oamenii strămutaţi duc dorul vechilor locuinţe.
Exploatarea Minieră a Sării are licenţă în zonă până în 2018. În ultimii zece ani, la Ocnele Mari s-au produs două prăbuşiri în Câmpurile I şi II. Cea din Câmpul II, petrecută în anii 2000, a distrus zeci de locuinţe.