Oamenii de afaceri investesc în tineri. Managerii unor companii din Olt au decis să finanţeze şcoli profesionale

Data publicării:
181113 SCOLI PROFESIO

Sătui să tot caute muncitori calificaţi şi să nu găsească, mai mulţi manageri ai unor companii din Olt au decis să finanţeze câteva şcoli profesionale. Astfel tinerii vor învăţa meserie încă de pe băncile şcolii şi se vor putea angaja în societăţile partenere. Vestea s-a răspândit repede în rândul adolescenţilor, care deja visează la un loc de muncă în cele mai importante companii din judeţ.

Elevii care se vor înscrie la aceste şcoli profesionale, cu o durată de doi ani, vor beneficia de practică gratuită, burse şi cazare, cu sprijinul autorităţilor locale şi firmelor. Mai mult decât atât, ei vor avea posibilitatea de a se angaja în cadrul unităţilor industriale partenere în proiect.

"Parteneriatul o să fie o colaborare strânsă între şcoală şi fabrică. Copiii vor face practică la societăţile cu care se colaborează, iar la final, copiii cei buni vor fi aleşi de societăţile care i-au pregătit", spune Albina Dumitrescu, director resurse umane firmă parteneră.

Procentul scăzut de promovabilitate la bacalaureat înregistrat de colegiile tehnice, dar şi răspunsurile obţinute în urma aplicării chestionarelor elevilor de clasa a VIII-a au relevat înclinaţia tinerilor pentru învăţământul profesional.

"Există un deficit pe piaţa muncii pentru anumite calificări. Am discutat cu agenţi economici, cu membri ai Comitetului local pentru dezvoltarea parteneriatului social, structură consultativă pe lângă Inspectotatul Şcolar Judeţean şi am aflat că există anumite meserii neacoperite", a precizat Felicia Man, inspector general al Inspectoratuljui Şcolar Judeţean Olt.

Începând de anul viitor, vor fi înfiinţate cel puţin 20 de clase la şcolile profesionale din Slatina şi Caracal. Cel puţin două vor fi înfiinţate la Colegiul Tehnic “Alexe Marin” din Slatina.

Anul viitor, am putea să înfiinţăm, dacă e vorba de absolvenţi de clasa a VIII-a, dacă legislaţia se schimbă între timp, două sau chiar trei clase de şcoală profesională cu absolovenţi de clasa a VIII-a sau una - două clase cu absolvenţi de clasa a IX-a”, a spus Marin Maican, directorul Colegiului Tehnic "Alexe Marin".

Elevii deja îşi fac planuri pentru viitor şi cred că acum, odată cu acest proiect, îşi vor găsi mai uşor un loc de muncă la terminarea şcolii profesionale.

În acest moment, în judeţul Olt sunt doar patru clase de şcoală profesională, cu o durată de 2 ani. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au demarat deja primele etape pentru înfiinţarea unor structuri de şcoli profesionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Cum arată acum Oana Vincu din trupa Genius. Locuiește în Timișoara, a ieșit din lumina reflectoarelor și e o...
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Imagini adorabile din savana africană: pui de leu jucându-se sub privirea protectoare a mamei lor