Medicii din centrele de peramenenţă din Dolj au consultat zeci de mii de pacienţi numai în ultimul an. Este un record, în condiţiile în care în judeţ funcţionează doar 10 cabinete medicale de acest fel. Oamenii spun că merg să fie trataţi de medicii din comune, pentru că de multe ori nu au bani să meargă la Spitalul Judeţean.
La Centrul de permanenţă din comuna Gherceşti, judeţul Dolj, lucrează doi medici şi doi asistenţi. Cadrele medicale consultă lunar peste 200 de pacienţi din cele patru comune arondate centrului. În total, peste 3.300 de persoane din mai multe comune doljene beneficiază de servicii de urgenţă la acest centru.
„Centrul de permanenţă are un electrocardiograf, tub de oxigen şi ecograf. Pacienţilor li se pot face electrocardiogramele, se pun perfuzii, tratamente injectabile”, spune Mihaela Stroescu, medic de familie.
În judeţul Dolj sunt 10 astfel de centre de permanenţă unde sunt angajaţi 61 de medici şi asistenţi. Două dintre cele mai aglomerate centre sunt cele de la Bulzeşti-Frăţila şi Goicea, unde au fost acordate în mai puţin de un an 3.300 de consultaţii medicale, respectiv 2.700.
„Marea majoritate a problemelor sunt rezolvate la aceste centre de permanenţă. Foarte puţine, în medie de 10-12% fie solicită ambulanţa, pentru un caz care este depăşit din punct de vedere al competenţei medicului de familie, fie au solicitat bilete de trimitere pentru anumită specialitatea”, a precizat Narcisa Dinică, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
În viitorul apropiat, în judeţul Dolj, 21 de localităţi ar putea beneficia de asistenţă medicală prin intermediul centrelor de permanenţă, după ce autorităţile locale şi-au dat acordul cu privire la un proiect de acest gen.