O clădire din Calafat, care apartine Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Dolj, a fost renovată fără ca directorul acestei instituţii să aibă habar. Mai mult decât atât, conducerea Direcţiei susţine că nu a solicitat vreodată acest lucru. Conducerea Consiliului Judeţean trebuie să caute acum firma care a renovat clădirea şi să plătească lucrarea.
Totul a ieşit la iveală în urma cu câteva zile, când reprezentanţii din conducerea Consiliului Judeţean Dolj au prezentat nota de constatate întocmită în urma controlului făcut la DGASPC Dolj. În urma unui audit, s-a stabilit că la respectiva clădire veche din Calafat, care se afla în conservare, în vara şi toamna anului 2013 s-au efectuat lucrări de reparaţii, amenajări şi extinderi înainte de aplicarea procedurilor de achiziţie publică şi fără ca Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care are clădirea în administrare, să organizeze licitaţie şi să emită ordin de începere a lucrărilor.
„Există o notă de constatare a Biroului de Audit de la Consiliului Judeţean care recomandă inventarierea imediată a tuturor acelor lucrări şi evaluarea prin mărirea valorii de inventar a imobilului din acea locaţie, lucru care trebuie să se întâmple de îndată", a spus Florin Stancu, administratorul judeţului Dolj.
Misterul renovării acestei clădiri este pe departe de a fi elucidat, pentru că atât reprezentanţii Consiliului Judeţean, cât şi cei ai DGASPC Dolj susţin că nu cunosc cine a executat lucrări de renovare la Complexul de Servicii Sociale pentru copiii cu handicap din Calafat.
„Nu am derulat niciodată, nu am atribuit şi nu am organizat niciodată o procedură de achiziţie pe clădirea de la Calafat, drept pentru care nu am încălcat hotărârea de Guvern 34/2006”, a spus Maria Manolache, director DGASPC Dolj.
Deşi conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj susţine că nu ştie absolut nimic despre aceste lucrări, autorităţile locale din Calafat susţin că în decembrie au eliberat 4 autorizaţii de amenajare a spaţiului respectiv.
„Spatiul respectiv a fost în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar în decembrie 2013 au solicitat la Primăria Calafat o autorizaţie de construire şi reamenajare a zonei respective”, a precizat Dorel Mituleţu, viceprimar Calafat.
Atât Consiliul Judeţean Dolj, cât şi Direcţia pentru Protecţia Copilului Dolj au demarat verificări pentru a stabili cine se face responsabil de această situaţie. Potrivit notei de constare întocmite de Consiliul Judeţean Dolj, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj ar trebui să răspundă în totalitate pentru această situaţie. Şi mai mult, acum va trebui să plătească, în cazul în care va fi descoperită firma care a executat lucrarea.