A fost noaptea ştiintei la Craiova. Experimente cu laser, roboţi controlaţi de la distanţă şi o mână bionică au fost atracţiile serii. Holul Universităţii din Craiova a fost arhiplin de curioşi, care au venit să vadă experimente de chimie, fizică sau mecanică. Vizitatorii au putut testa invenţiile inedite şi au primit explicaţii de la oamenii de ştiinţă craioveni.
Marian şi-a luat diploma de licenţă cu un proiect ce ar putea ajuta oamenii invalizi, o mână bionică, controlată cu ajutorul unor senzori. Acum, speră să obţină finanţare să poată dezvolta proiectul său la o scară largă.
“Este menit să ajute persoanele cu dizabilităţi care nu mai pot folosi mâinile, vine un prototip similar peste mâna pacientului şi îl va ajuta să îşi recapete mobilitatea”, explică Marian Burtă, absolvent Facultatea de Automatică.
Profesori şi studenţi de la Universitatea din Craiova, cercetători şi voluntari au stat la dispoziţia sutelor de vizitatori, pentru a înţelege ştiinţa dincolo de ecuaţii şi formule.
Roboţii, desenele 3D şi experimentele cu gheaţă carbonică au fost atracţia copiilor.
Uniunea Europeană a alocat pentru cercetare, prin programul Horizon 2020, peste 80 miliarde de euro.
“Fondurile alocate cercetării la nivel naţional au fost mai scăzute, pentru a compensa acest lucru, a acordat din fonduri proprii 48 de proiecte de cercetare în valoarea totală de circa 7 miliarde de lei vechi”, a precizat Dan Popescu, prorector Universitatea din Craiova
Evenimentul, al cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg, s-a desfăşurat concomitent în peste 16 de oraşe din România.