Şantierele României sunt pline de muncitori din ţări care nu sunt în Uniunea Europeană. Asta pentru că muncitorii calificaţi români sunt puţini, iar salariile pe care le cer nu sunt justificate, spun angajatorii. Este exemplu unei firme de textile din Slatina, unde lucrează oameni din Nepal sau chiar din Bangladesh.
Prem Bahadar Nepali este din Nepal, are 40 de ani şi de 2 ani este confecţioner la o fabrică de textile din Slatina. Câştigă între 300 şi 500 de dolari pe lună, în funcţie de orele lucrate suplimentar. Acest venit este mină de aur pentru familia lăsată acasă. În Nepal câştiga doar 20 - 30 de dolari lunar pentru aceeaşi muncă.
„Banii câştigaţi îi trimit în Nepal să-mi ajut familia”, spune bărbatul.
Alături de Prem, alţi 17 nepalezi lucrează la aceeaşi firmă, dar şi la altele similare din judeţul Olt.
„Da, sunt fericit şi de asemenea toţi băieţii sunt fericiţi”, a spus Dil Mogoz, confecţioner textile
Managerii spun că au apelat la forţă de muncă străină pentru că nu mai găsesc oameni calificaţi în ţară. Cea mai mare cerere o au din ţări non-UE şi în special din state unde venitul pe cap de locuitor este extrem de mic. Sute de locuitori din Nepal şi Bangladesh trimit solicitări pentru a obţine un loc de muncă, în timp ce tinerii români nu se dau în vânt pentru astfel de joburi.
„Am fost nevoiţi, datorită numărului mare de contracte şi de produse pe care le avem de făcut lunar, să apelăm la forţă de muncă din străinătate”, a precizat Gabriela Săndulescu, directorul executiv al unei fabrici de textile.
Mii de şomeri din Olt caută un loc de muncă, însă, fie nu agreează joburile şi salariile oferite, fie nu sunt interesaţi să se califice pentru locurile de muncă vacante.
Din 2007 şi până în prezent, au venit în Olt mai mult de 1.100 de lucrători din ţări din afara spaţiului european. Numai în 2008, peste 500 de angajaţi şi-au găsit la noi soluţia de a asigura familiilor de peste mări şi ţări o pâine pe masă. Şi în 2013, numărul este mare.
„În acest an s-au eliberat pentru opt societăţi, în vederea încadrării unui număr de 106 persoane, cetăţeni non-UE”, spune Elena Ţane, consilier Eures Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt.
„Cei mai mulţi cetăţeni provin din Turcia 23, din Nepal 29, din Rusia 6, Brazilia 2 şi din Israel, Belarus, Ghana, Camerun şi Nigeria câte unul”, a precizat cms. Constantin Drăghici, şeful Biroului Imigrări Olt.
Angajatorii din Olt asigură pentru muncitorii străini cazare, trei mese pe zi şi transportul la început şi final de contract. Pe lângă muncitorii din industria textilă există şi personal de înaltă calificare, precum turci şi israelieni în management şi IT, dar şi ruşi în industria de ţevi din judeţ.