Apar multe semne de întrebare în cazul profesorului de muzică din Gorj depistat cu tuberculoză. Medicul care l-a controlat şi i-a dat voie să profeseze refuză să arate rezultatele controlului obligatoriu pe care i l-a făcut la începutul anului şcolar. În tot acest timp, 200 de elevi sunt trimişi la spital pentru investigaţii. Acelaşi medic este anchetat pentru că ar fi eliberat fişe medicale pentru permise auto fără să facă şi controlul fizic.
Profesorul de muzică din Gorj a aflat la sfârşitul anului trecut că are tuberculoză. Ultimul control medical pe care l-a făcut a fost cel de la început de an şcolar, dar medicul a scris negru pe alb că bărbatul este sănătos şi poate să predea.
„Era trecut în avizul medical apt, atunci când au cerut documentele de la doamna doctor ni s-a spus că sunt probleme personale, că dosarul medical este confidenţial.", a precizat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.
Profesionalismul medicului ridică însă, numeroase semne de întrebare.
Controlul medical obligatoriu de la fiecare început de an şcolar nu include însă şi depistarea TBC-ului.
„Medicul de medicina muncii, în momentul în care constată că există predispoziţii pentru o anumită boală, stabileşte şi se fac analize suplimentare.", a spus Marcel Bughean, directorul adjunct de la Şcoala Generală Nr.1 Bumbeşti Jiu.
Dar analize suplimentare nu au fost făcute, iar profesorul a descoperit că are tuberculoză în urma unui control de rutină. Acum este izolat într-un spital de specialitate. Între timp, unul dintre elevii săi a contactat boala, iar mai mulţi copii sunt sub tratament pentru a evita boala. Părinţii sunt revoltaţi.
Şcolile în care a predat profesorul au fost deja dezinfectate, dar specialiştii îi avertizează pe oameni că boala se transmite extrem de uşor.
„Să folosească minimele noţiuni, adică batista atunci când strănută şi tuşesc, pentru că tuberculoza este o boală care se ia pe cale aeriană. O putem contacta fiecare dintre noi în mijloacele de transport în comun, unităţi şi spaţii aglomerate.", a declarat Elena Cristian, purtătorul de cuvânt DSP Gorj.
Dacă va fi găsit vinovat, medicul ar putea fi cercetat pentru fals, fapt pedepsit cu până la 3 ani după gratii. România are cei mai mulţi bolnavi de TBC din toată Uniunea Europeană, aproape 30 de mii. În fiecare zi însă, în jur de 70 de români află că au această boală.