20 de milioane de lei s-au dus pe apa sâmbetei în Mehedinţi. O lucrare care trebuia să asigure apa potabilă a municipiului Drobeta Turnu Severin a fost abandonată, iar apoi conductele pe care s-au plătit bani grei au fost vândute la fier vechi. Doar 300.000 de lei au mai fost recuperaţi din investiţie.
Considerată cel mai important proiect al judeţului Mehedinţi, conducta de apă de un metru diametru şi un cm grosime trebuia să alimenteze Dr. Tr. Severin cu apă de la izvoarele din Topleţ. Construcţia ei a început în 1994 şi a înghiţit până în 2010, aproximativ 20 de milioane de lei.
În 2010 însă, lucrările s-au oprit. Fosta conducere a Consiliului Judeţean Mehedinţi a renunţat la proiect. Aşa că ţeava ce se afla în custodie la constructor, peste 1,5 km, a fost vândută.
„S-a vândut această ţeavă la un preţ modic, de 0,5 lei pe kg. În condiţiile în care, la momentul respectiv, dacă mergeai la o firmă care achiziţiona metale, cel mai mic preţ pe care îl puteai obţine pe kilogramul de metal era de un leu", a spus Aladin Georgescu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Mehedinţi.
Curtea de Conturi a verificat această tranzacţie şi a descoperit neconcordanţe între greutatea reală a ţevii şi cea din actele de vânzare. De 40 de tone, adică un prejudiciul de aproape 700.000 de lei. În 2011, Consiliul Judeţean Mehedinţi a mai găsit o oportunitate să vândă teavă. În timpul lucrărilor de construcţie la centura ocolitoare a municipiului Drobeta Turnu Severin, autorităţile au decis să scoată la suprafaţă şi să vândă alţi 1.100 de metri liniari de ţeavă. Curtea de Conturi a stabilit că vânzarea nu a respectat procedurile legale şi mai mult decât atât, ţeava a fost valorificată la un preţ foarte mic, de 0,2 lei pe kg.
Prejudiciu la această vânzare, peste 2 milioane de lei, conform raportului Curţii de Conturi. Alţi peste 3 km de ţeavă, de la Drobeta Turnu Severin până la Gura Văii, au dispărut. În acest caz Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi s-a autosesizat şi a deschis un dosar. De doi ani dosarul se află la DNA Craiova.
„Dosarul menţionat se află în lucru la Serviciul Teritorial Craiova. În cauză se efectuează verificări cu privire la aspectele semnalate în plângere, în acest moment fiind dispusă urmărirea penală in rem (faţă de faptă). Până în prezent, nu a fost dispusă urmărirea penală faţă de vreo persoană”, este răspunsul DNA Craiova.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, în mandatul căruia s-a decis stoparea investiţiei şi vânzarea ţevii, susţine că proiectul nu era viabil.
„A fost imposibil de la început să se facă asemenea investiţie. Ea s-a demarat din considerente pur electorale. Nu existau soluţii tehnice pentru a traversa viaductele”, a spus Marius Bălu, fost preşedinte al CJ Mehedinţi.
Severinenii au auzit de investiţia pentru alimentarea cu apă a oraşului în toate campaniile electorale de după Revoluţie. Promisiuni că nu vor mai bea apă din Dunăre, ci de izvor de munte. Investiţia distrusă îi revoltă şi cer să se găsească vinovaţii.
Din acest proiect deosebit de important a mai rămas doar conducta care alimentează acum Orşova. Apucase să fie dată în folosinţă când Consiliul Judeţean a considerat că proiectul nu mai este oportun. Conform Curţii de Conturi, prejudiciul total creat statului este de peste 9 milioane de lei.