Şi-au construit case în zone inundabile, iar acum stau cu frică să nu le intre apa în gospodării. 167 de locuinţe şi anexe, printre care şi pensiuni turistice, au fost ridicate pe albiile râurilor din judeţul Vâlcea. Proprietarii au fost avertizaţi de autorităţi să dărâme construcţiile sau să-şi asume răspunderea totală în cazul producerii de inundaţii.
12 case din cadrul unui ansamblu rezidenţial construit în comuna Vlădeşti se află în zona inundabilă a râului Olăneşti. Proprietarul s-a confruntat cu o problemă în primăvara acestui an, când apele umflate au depăşit albia râului şi au smuls o bucată de mal cu tot cu gardurile unor case şi câteva anexe.
Specialiştii de la Apele Române au identificat toate locuinţele aflate în această situaţie. Pe lângă amenzi, cei care au refuzat să îşi dărâme locuinţele au semnat că îşi asumă riscul, fără a avea dreptul să mai ceară despăgubiri, în caz de inundaţie. Mulţi constructori au autorizaţii, însă nu au aviz din partea Administraţiei Bazinale de Apă Olt.
Până la sfârşitul acestui an, toate autorităţile locale au obligaţia să întocmească hărţi de hazard privind riscul de inundaţii. Lipsa banilor este însă o problemă.
La nivel naţional există peste 200.000 de aşezări umane amplasate în zone inundabile pe albiile apelor curgătoare.