Oamenii au făcut friptură la grătar şi au fiert vin
A fost o noapte albă pentru mulţi români. Tradiţia spune că în noaptea dintre Bobotează şi Sfântul Ioan apele trebuie păzite de duhurile rele. În localităţile din sudul Doljului oamenii păstrează cu sfinţenie obiceiul şi păzesc fântânile până dimineaţa.
Prilej de sărbătoare, noaptea de Bobotează îi scoate din case pe cei care locuiesc în comunele învecinate Dunării. Oamenii amenajează corturi în jurul fântânilor şi petrec până dimineaţa. Nu lipsesc grătarele şi vinul fiert. Localnicii asteaptă tot anul această noapte.
„La noi nu e Crăciun, nu e Revelion. Cea mai mare sărbatoare pentru noi asta e, Sfantul Ioan. La Sfantul Ioan vin şi neamuri...", a povestit un localnic.
„Fiecare la fântâna lui în toată poiana, 15 case în stânga, 15 în dreapta, facem grătar până dimineaţa, jucăm cărţi, table, de toate."a spus un alt localnic din Poiana Mare.
În Dolj, tradiţia se mai păstrează doar în câteva localităţi din sudul judeţului.
„Încă sunt mulţi tineri care au rămas în zonă, nu au plecat şi au luat într-adevar de la bătrâni şi o duc mai departe. Sunt şi alte sate în care tinerii au plecat în alte zone în care pot să-şi facă un trai mai bun, a declarat Marin Vintilă, primarul comunei Poiana Mare.
Traditia pazitului fântânilor continuă cu Iordănitul. Astfel, tinerii care păzesc fântânile în noaptea dintre Bobotează şi Sfântul Ioan pornesc a doua zi de dimineată prin comună şi bat la porţile sărbătoriţilor pentru a le ura „La multi ani".