Durere şi disperare au lăsat în urmă şuvoaiele la Eşelniţa. Milioane de metri cubi de apă prăvălite de pe munte au cărat spre sat copaci, bolovani şi nămol. Mii de tone de nămol. Ceea ce a mai rămas din odată comună cu pretenţii de staţiune turistică e doar dezastru la tot pasul. Doi oameni au fost luaţi de viitură, patru case au fost înghiţite cu totul, 18 stau să cadă, iar infrastructura e distrusă total.
Ion Bădoiu stă neputincios în faţa fostei case. Aşteaptă să cadă de tot. Jumătate din ea deja nu mai există.
“Camerele au rămas, coridarul s-a dus”, spune bărbatul.
Vecina sa, Elena Simian, a avut mai mult noroc. Casa a scăpat neatinsă. De frică, însă, doarme de două nopţi sub cerul liber.
Mai sus de dna Elena, viitura a îngropat propriu-zis gospodăriile. La Dumitru Georgescu, gardul şi acoperişul casei abia se mai văd.
Dezastrul de la Eşelniţa este greu de cuprins în imagini şi cuvinte. Oamenii merg dintr-un loc în altul să caute ajutor şi nu ştiu cui să se mai plângă. Cine să-i ajute să-şi cureţe gospodăriile? Iar viaţa lor când va intra în normal?
“Niciodată nu m-am gândit la aşa ceva”, spune un localnic.
Jandarmeria şi pompierii intervin la Eşelniţa pentru a salva ce se mai poate. În comună a început distrubuirea de apa şi alimente. Primarul spune că are nevoie disperată de ajutor, pentru că întreaga comună este distrusă.
„Toată infrastructura comunală, respectiv apă, canal, străzi, este afectată, energie electrică. Extrem de gravă este situaţia”, spune Ion Ciuru, primar Eşelniţa.
Dezastrul de la Eşelnita a fost provocat de scurgerile de pe versanţi, dar şi de râul Eşelniţa, care dintr-un firicel s-a transformat într-un torent. Apele au luat şi doi oameni, pe care pompierii încă îi caută. 18 case din Eşelniţa au fost afectate parţial şi patru distruse total de revărsarea de apă, pietre şi copaci.
Şi în partea de vest a comunei Eşelniţa, drumul a fost blocat de aluviunile aduse de pe versanţi. Tone de balast, bolovani şi copaci au venit la vale şi au doborat stâlpii de electricitate, lăsând comuna fără curent electric. O casă a fost aproape îngropată, iar prin alte câteva zeci a trecut viitura.
O imagine clară a dezastrului se vede şi de pe Dunăre, golfurile dintre Orşova şi Eşelniţa fiind pline de trunchiuri de copaci, bolovani, gunoaie, resturi din gospodării şi chiar automobile surprinse de viitură. La fel stau lucrurile şi pe malul sârbesc, unde au avut loc numeroase alunecări de teren.