Lipsa de personal, acoperită cu voluntari. Zeci de tineri lucrează, zi de zi, la Spitalul Judeţean din Severin

Data publicării:
241114 VOLUNTARI SPITAL

22 de voluntari lucrează zi de zi la Spitalul Judeţean din Severin. Absolvenţi ai şcolilor postliceale de asistenţi, voluntarii suplinesc lipsa acută de personal din spital cu speranţă că atunci când se vor debloca posturi ei vor fi primii angajaţi. Conducerea unităţii susţine însă că deocamdată nu are buget pentru a face noi angajări.

Marius are 23 de ani şi a intrat în tură de dimineaţă la ora 7. Va sta în urgenţă 12 ore, la fel ca un asistent angajat cu normă întreagă şi lucrează şi ture de noapte. Îşi permite să facă muncă de voluntariat pentru că are părinţii plecaţi la muncă în Italia şi îi trimit bani să se întreţină.

''Am recoltat analize, am luat tensiunea, am făcut EKG. Am părinţii care mă ajută, cu venitul mă descurc. Nu ar strica şi un salariu.'', a spus Marius Niţulescu, voluntar.

Ca Marius sunt alţi 21 de asistenţi care fac voluntariat pe cele mai importante secţii din spital.

''Am terminat în 2011, am făcut şi stagiul de practică tot în Spitalul Judeţean şi sper la un loc de muncă.

-Şi de atunci nu ai reuşit să te angajezi în altă parte?

-Am făcut practică, promisiuni şi atât.'', a spus o altă voluntară.

Cu un deficit de aproximativ 380 de asistenţi şi infirmieri, cei 22 de voluntari sunt de mare ajutor medicilor de pe secţii. Au fost repartizaţi pe departamentele unde lipsa de personal poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

''După câteva săptămâni ei sunt doar urmăriţi de asistenţii noştri şi de noi pentru că deja deprinderile le au cunoscute şi fixate prin activitatea de zi cu zi în serviciul de urgenţă.'', a declarat Claudia Jianu, medic primar medicină de urgenţă.

Nu sunt primii voluntari care au trecut pe la Spitalul din Severin. Câţiva dintre ei au reuşit să se şi angajeze aici. Cei mai mulţi însă au plecat în Franţa, Italia, Irlanda şi Anglia.

''În total au fost circa 35 de voluntari, din 2012 şi până în prezent, cum v-am spus nu am putut să angajăm decât 7. Restul au renunţat şi au plecat în străinătate.'', a declarat Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Dr. Tr. Severin.

Posturile vacante din spitale au fost deblocate de puţin timp prin ordinul ministrului sănătăţii. Blocajul rămâne însă în continuare din cauza lipsei bugetului la nivelul fiecărei unităţi sanitare. Spitalul Judeţean din Severin plăteşte lunar salarii în valoare de 4 milioane lei şi primeşte de la casa de asigurări 4,9 milioane de lei. Banii care rămân sunt oricum insuficienţi pentru întreţinerea spitalului şi pentru asigurarea tuturor serviciilor necesare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri