Un tânăr din Mehedinţi a investit 1,2 milioane de euro, mare parte bani europeni, în două hectare de sere hi-tech. Un soft controlează umiditatea, temperatura şi cantitatea de nutrienţi din seră, aşa că totul are o precizie farmaceutică. Rezultatul tehnologiei s-a văzut imediat. Antreprenorul are deja contracte cu lanţurile de supermarketuri şi pentru anul viitor.
"Avem şi echipamentul de control climatic, cu care controlăm tot ceea ce înseamnă interiorul, adică umiditate, temperatură, deschiderea ferestrelor, totul se face automat", explică tânărul.
Aşa funţionează sera hi-tech a lui Ionuţ Buculeasa, un tânăr inginer agronom de 37 de ani din Mehedinţi. A vrut să-şi practice meseria şi a avut curajul să acceseze fonduri europene pentru a relansa legumicultura din sudul judeţului. A primit 65% din fonduri nerambursabile din cele 1,2 milioane de euro, iar pentru partea lui s-a împrumtat la bancă. A dorit de la început să fie un lucru de calitate şi a ridicat serele cu cel mai important constructor din Europa.
"A fost primul proiect făcut în România pe deschidere de 12,8 m, cu înălţimea de 8 metri la coamă. (...) Avem o capacitate de 32.800 de plante. Am cultivat şi ardei, şi castaraveţi, şi tomate", explică Ionuţ Buculeasa, investitor.
Plantele au fost hrănite individual printr-un sistem supertehnologizat de picurare, lucru reflectat în producţia de calitate.
Investiţia tânărului a însufleţit şi comuna Jiana. Este singura investiţie din localitate şi 20 de oameni au acum unde munci.
"Este foarte bine, e un loc frumos, e bine că avem unde să muncim", spune o femeie.
Autorităţile locale speră ca această investiţie să încurajeze şi alţi oameni de afaceri să vină cu idei pe care să le pună în practică în această zonă defavorizată.
Investiţia tânărului fermier va crea de la anul şi alte locuri de muncă, atunci când va deveni funcţională şi mica fabrică de procesare, unde se vor face murături asortate cu legume produse în sere.