Refendumul nu înseamnă nimic pentru parlamentarii români. Oamenii unui sat din Dolj au votat să li se schimbe numele localităţii, însă parlamentarii s-au opus dorinţei lor. Peste jumătate dintre oamenii din Răcarii de Jos au spus „da” în cadrul referendumului organizat în 2013 pentru ca localitatea lor să se numească simplu: Răcari. Acum au aflat că legea pe care o aşteptau în acest sens nu a trecut de Senatul României, for decizional.
Locuitorii din Răcarii de Jos au aflat că vor rămâne cu aceeaşi denumire a localităţii. Nici nu îşi imaginau că dorinţa lor, validată printr-un referendum în decembrie 2013, nu va fi legiferată. Autorităţile locale spun că au respectat toţi paşii şi aşteptau, la rândul lor, un răspuns favorabil, mai ales că legea a trecut de Camera Deputaţilor. De Senat însă, nu.
Ion Iană-consilier Primăria Răcari: „Nu mi se pare corectă atâta timp cât a fost o dorinţă a oamenilor, atâta timp cât au fost respectate prevederile legale şi nu înţeleg nici eu care este motivul pentru care a fost respinsă de către Senat".
Locuitorii satului Răcarii de Jos spun că doresc să revină la denumirea de dinainte de 1968 când a fost făcută împărţirea teritorială.
La acel referendum, 453 de oameni au zis "da", în timp ce numai 26 au spus "nu".
Senatorii PSD spun că grupul liberal nu a fost de acord din motive politice, iar liberalii susţin că oricum nu conta părerea lor pentru că dacă se dorea trecerea acestei legi, PSD-ul putea să asigure majoritatea, aşa cum a făcut şi în alte situaţii.
Mihai Fifor-senator PSD: "Ce argumente au avut liberalii? Nu sunt argumente care să stea în picioare. La bază sunt chestiuni de reglare de ordin politic. Acolo este un primar care a decis să schimbe, la un moment dat, coloratura politică şi lucrul ăsta a supărat foarte tare".
Marinică Dincă-senator PNL: „Indiferent cum votăm, putem să votăm "pentru” sau "împotrivă". Dacă cei de la PSD votează invers decât cum votăm noi, proiectul trece sau nu. Deci, depinde 100% de voința PSD, iar în cazul acestui proiect, PSD nu și-a dorit să treacă".
Locuitorii din Răcarii de Jos nu mai ce să facă, pentru că referendumul lor nu mai are nicio valoare.
Marian Mirea-jurist Prefectura Dolj: "Singura chestiune este să facă, eventual, un alt proiect, cu o altă solicitare. Referendumul nu este obligatoriu pentru adoptarea unei legi".
Autorităţile locale aşteaptă motivarea Senatului şi spun că abia apoi se vor gândi la ce e de făcut.