O nouă întâlnire cu o atmosferă destinsă şi primitoare pentru publicul Festivalului Internaţional Shakespeare, într-o seară cu acelaşi amestec de teatru, cultură şi artă. Cea de-a şasea.
De această dată, Compania Propeller din Marea Britanie a adus pe scena Teatrului Naţional din Craiova comedia romantică „Visul unei nopţi de vară”, în regia lui Edward Hall. Nu doar un spectacol, nu doar o poveste. Piesa a avut umor, magie, un joc actoricesc bun şi încă ceva. Feerie.
„Directorul nostru artistic, Ed Hall, are viziuni foarte clare în ceea ce priveşte aspectul. Lucrează mai întâi cu scenograful, un scenograf extraordinar, pe nume Michael Pavelka.(...) Dar, apoi, lui Ed îi place să se lupte, să lucreze, să râdă, să se joace cu actorii”, a spus Joseph Chance, actor la Compania Propeller, Anglia
„Întotdeauna, povestea are întâietate. Singuri facem adaptarea, singuri compunem muzica şi, unde e posibil, în loc să spunem ceva publicului, îi arătăm şi îi spunem, în acelaşi timp(…) Întotdeauna, textul e punctul de plecare. Astfel că, atunci când încep să construiesc un personaj, mai întâi, văd ceea ce Shakespeare şi-a dorit ca acel personaj să transmită”, a spus Chris Myles, actor la Compania Propeller, Anglia.
Una dintre cel mai jucate piese ale lui Shakespeare, „Visul unei nopţi de vară” este o comedie romantică despre iubire şi căsătorie. Acțiunea prezintă aventurile a patru iubiți din Atena și ale unui grup de actori amatori, într-o pădure luminată feeric de lună, dar și relațiile care se creează între personajele umane și spiriduși.
„În „Visul unei nopţi de vară”, joc rolul unui bărbat pe nume Bottom, care vrea doar să repete o piesă cu prietenii săi. Dar sfârşeşte transformat în măgar, folosit în lupta dintre regele şi regina zânelor. Şi nu e sigur dacă într-adevăr a fost transformat în măgar sau a fost doar un vis ciudat”, spune Chris Myles, actor la Compania Propeller, Anglia
A fost odată ca niciodată... A fost magie, a fost emoţie, a fost poveste. O poveste depănată de-a fir a păr, cu măiestrie şi mult suflet, într-un timp în care uităm prea des de cât de puţin avem nevoie ca să fim fericiţi. Un nou spectacol în regia lui Edward Hall, o comedie spumoasă atât de bine pusă în scenă, încât publicul nu a avut timp să râdă suficient.
„Suntem ca o echipă sportivă. Suntem 40 de bărbaţi, într-un soi de competiţie unul cu altul, şi munca noastră este fizică, dinamică. E nevoie de ceva forţă pentru asta. Dar, în acelaşi timp, îi forţează pe toţi, deopotrivă pe „jucători” şi publicul, să îşi folosească rapid imaginaţia. Ştim că personajele feminine nu sunt femei, nu încercăm să ne dăm drept femei. Astfel că trebuie să ne folosim imaginaţia: „E o femeie şi sunt îndrăgostit de această femeie”, chiar dacă ştiu că e jucată de un bărbat”, a spus Joseph Chance, actor la Compania Propeller, Anglia.
La finalul spectacolului, directorul Festivalului, Emil Boroghină, i-a decernat Premiul Internaţional Shakespeare profesorului emerit Stanley Wells de la Universitatea din Birmingham, unul dintre cei mai cunoscuţi shakespearologi ai lumii.
Mâine, de la ora 11:00, la Segarcea, ,,Muzicienii de la Globe” vor susţine un concert de muzică renascentistă. De la ora 18:00, în sala ,,I. D. Sârbu” a Teatrului Naţional din Craiova, publicul este invitat la Shylock, recitalul actorului Piotr Kondrat din Varşovia. Apoi, de la ora 21:00, Teatrul Municipal din Vilnius prezintă spectacolul „Miranda”, în regia lui Oskaras Korsunovas.